Frenkie-loos Barça dankt piepjonge Yamal (16) en boekt minimale overwinning

8 maart - 22:55
17

FC Barcelona heeft vrijdagavond een minimale zege geboekt op RCD Mallorca. In de loop van de tweede helft maakte de piepjonge Lamine Yamal de enige goal van de wedstrijd: het werd 1-0 in Catalonië.

Barcelona moest het tegen Mallorca zonder Frenkie de Jong en Pedri doen, nadat het duo een week geleden geblesseerd uitviel bij Athletic Bilbao. Daardoor koos trainer Xavi voor een middenveld met maar één echte middenvelder: Raphina, Andreas Christensen en Ilkay Gündogan vormden de middelste linie bij Barça. Laatstgenoemde kreeg na een kwart wedstrijd de uitgelezen mogelijkheid om Barcelona op voorsprong te zetten, maar vanaf de strafschopstip faalde hij.

Tot overmaat van ramp liep Raphinha in de eerste helft ook nog tegen een blessure aan, waardoor Xavi weer een wisseling door moest voeren op het middenveld. Na de invalbeurt van Fermín López wist de thuisploeg in de eerste helft niet meer te scoren: de brilstand stond bij rust nog steeds op het scorebord.

In de tweede helft bleef Barcelona de sterkere ploeg, al kreeg Mallorca ook wat kansjes. Na 73 minuten spelen werd de ban uiteindelijk gebroken: met een bekeken uithaal krulde Yamal de Catalanen op voorsprong. Dat zorgde voor vreugde in het Olympisch Stadion van Barcelona.

Uiteindelijk wist de Spaanse kampioen de overwinning over de streep te trekken. Zo bleef het 1-0. Barça klimt daardoor - in ieder geval voor even - naar de tweede plek in La Liga. Nummer drie Girona heeft nu twee punten en één wedstrijd minder. Barcelona staat vijf punten achter op koploper Real Madrid, dat ook nog in actie komt dit weekend.