Wie is de beoogde directeur transfers van Ajax, Christopher Vivell?

Dit is Ajax-target Vivell: Haaland-ontdekker en 'Gvardiol-voorspeller'

26 maart om 16:00
Laatste update: 26 maart om 18:39

In de zoektocht naar een directeur transfers voor na de zomer heeft Ajax Christopher Vivell geïdentificeerd als kandidaat. Volgens Voetbal International zingt de naam van de Duitser rond in Amsterdam. Maar wie is Vivell en wat heeft hij al gedaan in zijn carrière? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De 37-jarige Vivell werd geboren in het Duitse Karlsruhe en zette daar ook zijn eerste stappen in het profvoetbal. Als spits schopte hij het niet ver in het Duitse profvoetbal, want hij kwam enkel uit voor divisieclubs als ASV Durlach, SV Spielberg, FV Graben en FV Ettlingenweier. In 2015 sloot hij zijn carrière op 28-jarige leeftijd al af en bewandelde hij het pad van de directieposities in het voetbal.

Wedden

Meer odds
  • logo

    New York Red Bulls

  • logo

    Charlotte

Tijdens zijn actieve voetbalcarrière was Vivell al bezig met zijn ontwikkeling in het scoutingsvak. Bij TSG Hoffenheim, de club waar hij in de jeugd ook speelde, kreeg hij de kans om ervaring in verschillende functies op te doen. Zo was hij videoanalist, wedstrijdanalist en scout bij de Duitse club. Nadat hij zijn loopbaan afsloot had hij dus al de nodige ervaring op het gebied van spelers scouten.

Red Bull
Door zijn goede werk bij Hoffenheim kwam Vivell op de radar bij de beleidsbepalers achter het Red Bull-concern in de voetballerij. Het merk dat vooral bekend staat om de blikjes energy drink is ook al lange tijd bezig om naam te maken in de sportwereld. Naast het sponsoren van afzonderlijke atleten, een Formule 1-team en eigen evenementen, is Red Bull ook de drijvende kracht achter voetbalclubs als New York Red Bulls, RB Leipzig en RB Salzburg.

Bij de Oostenrijkse club RB Salzburg kreeg Vivell uiteindelijk zijn eerste directiefunctie. In de opleidingsclub werd de Duitser directeur van de scoutingafdeling. Van 2015 tot 2020 was hij verantwoordelijk voor het scouten van talenten voor de Oostenrijkse club. In 2019 kende hij daar zijn hoogtepunt toen hij Erling Haaland wist te strikken voor de club. Een jaar later werd hij voor twintig miljoen euro verkocht aan Borussia Dortmund.

Zoals veel spelers doen, maakte ook Vivell uiteindelijk de overstap van Salzburg naar RB Leipzig. Toen was de Duitser pas 33 - een erg jonge leeftijd voor een beleidsbepaler - wat niet ongebruikelijk is bij Leipzig. Zo trok de club ook Julian Nagelsmann al op 31-jarige leeftijd aan als hoofdtrainer. Vivell kreeg in Leipzig al eens te maken met Ajax door de transfer van Brian Brobbey naar Duitsland en weer terug naar Amsterdam.

Doortastend
In Duitsland wordt Vivell gezien als een directeur die doortastend is, mede door zijn handelen bij de komst van Haaland naar Salzburg. Daar troefde Vivell al grote clubs af, vertelde hij in een interview met de clubkanalen van Salzburg. "De grote clubs wilden hem toen al hebben, maar die wilden alleen met huurperiodes werken. Zijn vader en Erling zelf wilden dat niet, dus toen konden wij in dat gat springen en koos hij voor ons." Vivell wordt om die reden 'de ontdekker van Haaland' genoemd.

Ook heeft Vivell een vooruitziende blik, want in 2021 liet hij zich in gesprek met SportBuzzer uit over Josko Gvardiol. Een negentienjarige verdediger die toen net was overgenomen van Dinamo Zagreb. "Deze jongen heeft de potentie om één van de beste vijf verdedigers ter wereld te worden. Als hij regelmatig gaat spelen, zal het niet lang duren voor hij daar is." Drie jaar later werd Gvardiol voor negentig miljoen euro verkocht aan Manchester City en is hij nog altijd de duurste verdediger ooit.

Vertrek naar Chelsea
Vivell was een gewaardeerde kracht bij Leipzig, maar zijn vertrek was zeer opvallend. De Duitser werd plots op staande voet ontslagen vanwege 'een verschil aan inzicht', terwijl hij toevallig een week daarvoor werd genoemd als mogelijke technisch directeur van Chelsea. Petr Cech was in Londen vertrokken op die positie en dus was de weg vrij voor Vivell, die uiteindelijk ook aan de slag ging onder de toen nieuwe eigenaar Todd Boehly. 

De tijd van Vivell bij Chelsea was echter niet heel succesvol. De Duitser deed vele aankopen voor honderden miljoenen euro's, maar geen enkele wist nog te schitteren in het Londense blauw. Vivell werkte uiteindelijk van december 2022 tot juli 2023 bij Chelsea en was dus slechts zeven maanden werkzaam toen hij mocht vertrekken.

Ook de manager die in de tijd van Vivell bij Chelsea zat, hield het niet lang vol. Graham Potter was van september 2022 tot april 2023 verantwoordelijk voor de hoofdmacht van The Blues. Potter en Vivell zitten na hun vertrek bij Chelsea allebei zonder club. De naam van de Duitser is nu serieus gevallen bij Ajax, ook de naam van Potter is al eens genoemd in de Amsterdamse wandelgangen.

Wil je nog meer weten over Ajax-target Vivell? Check dan de nieuwste video van VP Actueel op het YouTube-kanaal van VoetbalPrimeur!