Ajax ontsnapt bij bij PEC Zwolle, twee goals Akpom

Ajax ontsnapt in Zwolle, dubbelslag Akpom, vijfde plek weer Amsterdams bezit

31 maart om 14:10
Laatste update: 31 maart om 16:16

Ajax heeft na drie remises en één nederlaag weer eens gewonnen. Het bezoek aan PEC Zwolle verliep allesbehalve soepel, maar door een 1-3 zege staat de ploeg van trainer John van 't Schip weer op de vijfde plaats in de Eredivisie. Chuba Akpom groeide uit tot matchwinner.

Van 't Schip moest weer improviseren bij Ajax, dat onder meer Brian Brobbey, Jordan Henderson en Josip Sutalo miste. Daardoor stonden er met Jorrel Hato en Devyne Rensch slechts twee pure verdedigers aan de aftrap. Toch schoten de Amsterdammers uit de startblokken in Zwolle.

Na 24 minuten leidde Ajax met 0-2 door doelpunten van Kristian Hlynsson en Akpom, op aangeven van respectievelijk Branco van den Boomen en Mika Godts. Van Amsterdamse overmacht was hoe dan ook geen sprake. PEC was gevaarlijker, maar vergat zichzelf keer op keer te belonen. Kort voor rust kreeg Bram van Polen de grootste kans, maar hij faalde jammerlijk.

In de tweede helft kwam Ajax alsnog in vieze papieren. Nadat Akpom een grote kans had gemist, bracht invaller Filip Krastev de spanning helemaal terug na een knappe solo. Het was zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

De overlevingsstand ging aan bij Ajax, dat niet mocht klagen over twee afgekeurde goals van PEC: één van Silvester van der Water en één van Van Polen. Uiteindelijk bleek Akpom de reddende engel. De vervanger van Brobbey loodste zijn ploeg vijf minuten voor tijd in veilige haven op aangeven van Anton Gaaei.

Zo wist Ajax de drie punten alsnog over de streep te trekken. Door de overwinning passeren de Amsterdammers weer NEC, dat zaterdag stuntte tegen koploper PSV (3-1). Het verschil op de Eredivisie-ranglijst is twee punten. Go Ahead Eagles heeft er vier minder dan Ajax.