Begrip voor Kroes-besluit Ajax: 'Het is de vraag waarom dat niet is gebeurd'

Begrip voor Kroes-besluit Ajax: 'Het is de vraag waarom dat niet is gebeurd'

2 april - 16:24
42

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft een begrijpelijk besluit genomen rond Alex Kroes, zo meent Manuel Lokin, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Utrecht in gesprek met Het Parool.

Volgens Lokin is het begrijpelijk dat Ajax Kroes geschorst heeft, en dat er een voornemen is voor een definitief ontslag. "Een week voorafgaand aan het bekend worden van je benoeming bezit je kennis die voor beleggers interessant is. Op basis daarvan mag je niet handelen."

"Heeft hij alleen gezegd: ik heb aandelen in de club? Dat is op zichzelf geen problem", aldus Lokin, die stelt dat het vooral belangrijk is wát Kroes exact bij Ajax heeft gemeld. "Het probleem zit hem in het moment van aankoop, in de week voorafgaand aan zijn aangekondigde benoeming. Toen was vermoedelijk sprake van voorkennis. Als hij destijds ook het tijdstip van de aankoop van zijn aandelen heeft gemeld, dan had de rvc direct in actie moeten komen. En dan is de vraag waarom dat niet is gebeurd."

Lokin stelt dat de Raad van Commissarissen een meldplicht heeft bij een vermoeden van handel in voorkennis. "Daarnaast zou je verwachten dat de rvc toen de onderhandelingen met Kroes liepen, hem erop had gewezen dat van handel in aandelen Ajax gedurende dat traject geen sprake moest zijn."

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!