Ajax gaf in seizoen 2022/23 meeste geld uit aan spelersmakelaars

Ajax 'koploper' in Eredivisie: tweetal bezorgt spelersmakelaars miljoenen

3 april om 13:30
Laatste update: 3 april om 14:13

Ajax heeft in het seizoen 2022/23 opnieuw het meeste geld uitgegeven aan spelersmakelaars. Onder leiding van Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar leidde het tot de op een na duurste rekening sinds het begin van deze metingen, zo zocht Voetbal International uit.

De KNVB heeft voor de negende keer in kaart gebracht hoeveel geld elke club besteed aan spelersmakelaars. De cijfers van het seizoen 2022/23 zijn naar buiten gebracht en hieruit blijkt dat Ajax opnieuw het meeste uitgaf aan zaakwaarnemers. Er was, na het vertrek van Marc Overmars, in de zomerse transferperiode van 2022 geen technisch directeur bij de Amsterdamse club en dit leidde tot de op een na duurste rekening sinds het begin van deze metingen.

Er ging in het seizoen 2022/23 15,4 miljoen euro naar spelersmakelaars die onderhandelingen voerden met Ajax. Dit was bijna twee keer zoveel als een jaar eerder toen Overmars nog actief was. Echter behoudt hij wel het nationale record van 34 miljoen euro van het seizoen 2019/20. Ter vergelijking: In 2016, toen de KNVB deze bedragen voor het eerst analyseerde, betaalde Ajax slechts drie miljoen aan tussenpersonen. De bedragen van het seizoen 2022/23 betekenen dat Ajax voor de negende keer op rij het meeste uitgaf aan spelersmakelaars. 

Na Ajax gaf Feyenoord het meeste geld uit aan spelersmakelaars. Het verschil tussen de rivalen is maar liefst ruim acht miljoen euro. De Rotterdammers gaven zeven miljoen euro uit aan tussenpersonen, terwijl PSV en AZ volgen met respectievelijk 4,9 en 4,8 miljoen euro. Van alle betaald voetbal clubs in Nederland gaf Telstar in het seizoen 2022/23 het minste geld aan tussenpersonen. Er ging slechts een bedrag van 11,6 duizend euro naar spelersmakelaars.

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!