Crysencio Summerville over zijn vrienden bij Feyenoord en de Premier League

Summerville vol lof over 'vrienden' bij Feyenoord: 'Hij wordt een topspeler'

5 april om 22:28
Laatste update: 5 april om 22:28

Crysencio Summerville is al vier jaar weg uit Rotterdam, maar de aanvaller van Leeds United volgt Feyenoord nog altijd op de voet, zo vertelt hij in gesprek met VoetbalPrimeur. De geboren Rotterdammer is zeer onder de indruk van de wijze waarop een aantal van zijn vrienden zich heeft ontwikkeld in De Kuip. Terwijl hij op een afstand de successen van zijn voormalige club bewondert, verovert Summerville momenteel zelf de harten in Engeland en maakt hij indruk met zijn sterke spel bij Leeds United.

Waar zijn Rotterdamse vrienden inmiddels hoge ogen gooien bij Feyenoord, timmert ook Summerville behoorlijk aan de weg. De vleugelaanvaller is dit seizoen een van de beste, al dan niet de beste speler van het Championship. Met zeventien doelpunten en acht assists is zijn aandeel in een eventuele promotie van Leeds gigantisch.

'Feyenoord volg ik nog altijd'
Voordat hij doorbrak bij The Whites, speelde Summerville jarenlang in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar een competitiedebuut bleef uit. Na verhuurperiodes bij FC Dordrecht en ADO Den Haag vertrok hij uit Rotterdam. “Ik volg Feyenoord nog hier en daar”, aldus de linksbuiten tegen VoetbalPrimeur. “Er spelen een paar maten van me: Quilindschy Hartman, Lutsharel Geertruida, Antoni Milambo en Quinten Timber.”

De ploeg van trainer Arne Slot werd vorig jaar landskampioen, maar moet dit seizoen het vooralsnog onverslaanbare PSV voor zich dulden. “Ze doen het goed. Het is alleen iets lastiger dan vorig jaar, omdat PSV het nu zo goed doet. Ik hou ze zeker in de gaten, en hoop dat ze het goed blijven doen.”

Op de vraag welke Feyenoord-speler dit seizoen de meeste indruk maakt, reageert Summerville duidelijk. “Hartman, sowieso. Die deed het tot nu toe echt heel goed. Maar de andere boys zijn ook zeer sterk. Geertruida is ook altijd goed, en heeft volgens mij zes goals als verdediger. Dat is echt knap. En eigenlijk ben ik ook gewoon verrast door Timber, want hij doet het echt top. Hij heeft echt zijn draai gevonden, en ontwikkelt zich tot een topspeler. Dat doet me echt heel goed.”

EFL Player of the Year en Premier League
Wellicht komen de twee elkaar volgend jaar tegen, mocht Timber naar de Premier League verkassen en Leeds-uitblinker Summerville promotie afdwingen naar het hoogste Engelse niveau. “Ik hoop het, en dan komt hij zijn broer (Jurriën, Arsenal, red.) ook nog tegen. Dat zou echt heel mooi zijn.” Of Summerville zelf te behouden is voor Leeds, valt echter ook nog te bezien. De Nederlander is genomineerd voor EFL Player of the Year en wordt volgens Engelse media begeerd door grootmachten uit de Premier League.

Summerville bewees afgelopen maandag nogmaals zijn waarde voor zijn team door een penalty te verdienen én zelf te scoren. Bekijk de beelden hieronder.