Nijland gaat in op kandidaat-voorzitterschap KNVB

Nijland gaat in op kandidaatschap KNVB: 'Ik kan van toegevoegde waarde zijn'

5 april om 21:00

Hans Nijland geeft in #DoneDeal, de podcast van VoetbalPrimeur, toelichting over zijn kandidaat-voorzitterschap bij de KNVB. De voormalig directeur van FC Groningen is samen met Frank Paauw en Jeanet van der Laan in de race om die positie bij de voetbalbond te bekleden.

Nijland heeft zich kandidaat gesteld. Vijf jaar geleden zei hij dat hij naar eigen zeggen 'ongeschikt' was voor een dergelijke functie. Tegen VoetbalPrimeur zegt hij wat er veranderd is. "We zijn vijf jaar verder. In die vijf jaar heb ik de nodige ervaring opgedaan. Ik ben voorzitter van amateurclub HSC, ik geef lezingen en presentaties...", somt hij op. Nijland is zeer betrokken bij het amateurvoetbal. "Alles wat ik heb opgedaan, kan van toegevoegde waarde zijn bij de KNVB.

Het kandidaatschap van Nijland is positief ontvangen bij de Nederlandse voetbalsupporters. Zo is hij, in tegenstelling tot Paauw, voorstander van uitpubliek in het betaald voetbal. "Ik ga mezelf niet afzetten tegen Paauw", benadrukt Nijland. "Ik ken hem niet en ik heb er geen oordeel over. Ik wil niet de Popi Jopie uithangen", is hij bescheiden. "Feit is wel dat ik in mijn periodes bij Groningen een goede band met supporters had."

"Ik blijf altijd bij mijn standpunt: voetbal in stadions moet voor uit- en thuispubliek zijn", aldus Nijland. "Dat zorgt voor ambiance. Uitsupporters moeten zo gastvriendelijk mogelijk kunnen reizen en ontvangen worden. Aan de andere kant: de supporter dient zich te gedragen. Zo simpel is het ook."

Nijland weigert tot 27 mei, als er besloten wordt, campagne te voeren. "Flyers uitdelen? Ben je gek", lacht hij. "Ze moeten kiezen voor de kandidaat met het meeste draagvlak. Als ik dat ben: geweldig. Dan sta ik voor een mooie uitdaging."

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal: