Dít is de dag waarop na 35 jaar het Eredivisie-doek kan vallen voor Vitesse

Dít is de dag waarop na 35 jaar het Eredivisie-doek kan vallen voor Vitesse

14 april - 23:00 Laatste update: 11 april - 16:06
78

Na het pak slaag door PSV lijkt handhaving een utopie voor Vitesse. Het zijn zware tijden in Arnhem, waar nu al enige tijd het degradatiespook rondwaart. Maar wanneer kan Vitesse precies degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie?

Vitesse is de troosteloze hekkensluiter van de Eredivisie. Met zeventien punten uit dertig wedstrijden lijkt handhaving ook geen reële mogelijkheid meer. De derde degradatie in de clubgeschiedenis, en de eerste in 35 (!) jaar, is daardoor dichterbij dan ooit.

De achterstand van Vitesse op nummer zeventien FC Volendam bedraagt twee punten. Heen en Weer achterhalen zou niets uitmaken, want de twee staartploegen degraderen uit de Eredivisie. Om play-offs om lijfsbehoud te mogen spelen, moeten de Arnhemmers een gat van zeven punten op RKC Waalwijk goed zien te maken.

Met nog vier wedstrijden te spelen dit Eredivisie-seizoen wordt het een loodzware opgave voor Vitesse. De ploeg van Edward Sturing, die zelf al niet meer gelooft in handhaving, zal minimaal drie van de vier wedstrijden winnend af moeten sluiten, terwijl RKC eigenlijk geen punten meer mag pakken.

Daardoor kan zondag 5 mei voor Vitesse een gitzwarte dag in de clubgeschiedenis worden. Mocht het verschil van zeven punten met plek zestien namelijk in stand blijven, dan is speelronde 32 de ronde dat Vitesse verdwijnt van het hoogste toneel. FC Utrecht is dan de tegenstander.

Vitesse speelt dit seizoen nog vier wedstrijden: Fortuna Sittard (thuis), FC Utrecht (uit), sc Heerenveen (uit) en Ajax (thuis). Maar de belangrijkste strijd vindt misschien wel plaats buiten de lijnen: het voortbestaan van de Arnhemse club hangtdoor een miljoenenschuld aan een zijden draadje...