Van Praag baalt: 'Situatie met Kroes is vreselijk, hij is een hele goeie kerel'

Van Praag baalt: 'Situatie met Kroes is vreselijk, hij is een hele goeie kerel'

11 april - 16:40 Laatste update: 18:17
154

Michael van Praag is erg aangedaan door de hele situatie omtrent Alex Kroes. De voorzitter van de raad van commissarissen geeft in een interview met Ajax Life aan vreselijk te balen. Voor zowel Kroes, zichzelf, de club Ajax en de supporters. Toch kon hij niet anders, zo geeft hij aan. 

Kroes werd ruim een week terug geschorst vanwege handelen met voorkennis. Hij was pas net begonnen als algemeen directeur. Van Praag noemde zijn handelen onder meer 'oliedom'. "Wat je moet weten en wat misschien niet overal even duidelijk is overgekomen: ik vind de situatie met Kroes echt vreselijk", vertelt Van Praag aan Ajax Life. "Verschrikkelijk voor Alex zelf, verschrikkelijk voor de club en dus zeker voor supporters. Dit overkomt ons. Dit hadden we totaal niet verwacht."

"We hebben serieus moeite gedaan om hem binnen te halen, want hij was een uitstekende kandidaat voor de functie", blikt de 76-jarige voetbalbestuurder terug. "De dag dat hij begon, hebben we gebak gehaald. Ik heb Alex met een speech warm welkom geheten, met verschillende medewerkers erbij. Geloof me: we waren echt heel blij met de komst van Alex. Voor ons is zijn gedwongen schorsing een grote klap."

Geluiden over dat Kroes in zijn eerste weken kwaad bloed zou hebben gezet, herkent Van Praag totaal niet. "Ik heb maar een paar weken met hem kunnen samenwerken. Dat was een fijne tijd. Hij is een hele goeie kerel. Alex is enorm actief aan de slag gegaan. Dat dit gebeurt, vinden we ontzettend naar." De beslissing om hem te schorsen ging niet over één nacht ijs. "We hebben Alex niet meteen geschorst. We hebben acht dagen intensief overleg gehad met experts en juristen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Alex heeft kunnen uitleggen hoe hij het ziet, maar de conclusie bleef – hoe pijnlijk ook – hetzelfde: je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit in zijn bagage met zich meedraagt."