Dit kan Ajax verdienen met uitgaande transfers

Ajax-selectie onder de hamer: Amsterdammers mogen hopen op 125 miljoen

15 april om 12:00

Het is nu al zeker dat Ajax een turbulente transferperiode tegemoet gaat. Directeur voetbal Marijn Beuker en hoofdscout Kelvin de Lang lijken de renovatie van de selectie in goede banen te moeten leiden. Met welk bedrag zij de markt op kunnen, hangt mede af van de verkopen. VoetbalPrimeur schat in hoeveel Ajax kan verdienen met uitgaande transfers.

Gerónimo Rulli - aankoopbedrag: 8 miljoen
Ajax betaalde in de winter van 2023 acht miljoen euro aan Villarreal voor Gerónimo Rulli. De sluitpost was kort daarvoor wereldkampioen geworden met Argentinië. Nu hij in de pikorde is gepasseerd door Diant Ramaj ligt een transfer voor de hand. TyC Sports schreef in januari al dat meerdere Europese clubs Gerónimo Rulli op de radar hebben, nadat een spectaculaire terugkeer naar jeugdliefde Estudiantes niet haalbaar bleek. Gezien zijn ervaring en reputatie in het internationale voetbal lijkt Ajax het verlies te kunnen beperken.

Geschatte transfersom: 6 miljoen

Josip Sutalo - aankoopbedrag 20,5 miljoen
Veel aankopen van Sven Mislintat komen niet uit de verf en mogen in de zomer alweer weg bij Ajax, maar Josip Sutalo is misschien wel het meest schrijnende voorbeeld. De Kroatische international kwam voor een vast bedrag van meer dan twintig miljoen euro over van Dinamo Zagreb en de verwachtingen waren hooggespannen. Sutalo maakt echter keer op keer een uiterst onzekere indruk in de Johan Cruijff Arena. La Gazzetta dello Sport schreef eerder dat Atalanta Bergamo hoopt te profiteren, voor het zachte prijsje van vijftien à twintig miljoen.

Geschatte transfersom: 15 miljoen

Jakov Medic - aankoopbedrag: 3 miljoen
Jakov Medic kwam in het kielzog van Sutalo naar Ajax en moest vooral als back-up van zijn landgenoot dienen. De sterke mandekker zal herinnerd worden om zijn doelpunt tegen Heracles Almelo, maar verder kon hij geen potten breken. Medic mag zijn biezen pakken als er een ‘passende aanbieding’ komt, zo kreeg hij volgens Sky Sport te horen. Verschillende Bundesliga-clubs tonen naar verluidt interesse, nadat hij eerder namens FC St. Pauli een sterke indruk maakte in de 2. Bundesliga. Ajax lijkt de transfersom van drie miljoen grotendeels terug te kunnen verdienen.

Geschatte transfersom: 2,5 miljoen euro.

Borna Sosa - aankoopbedrag: 8 miljoen
De derde Kroatische aankoop lijkt ook geen lang leven beschoren in Amsterdam. Bij VfB Stuttgart verwierf Borna Sosa de bijnaam flankengott in een rol als wingback, maar bij Ajax bleek hij vooral flegmatiek en defensief extreem kwetsbaar. Sosa zei onlangs dat de Eredivisie niet zijn eindbestemming mag zijn, Ajax lijkt maar wat graag mee te werken aan die wens. Afgelopen zomer zat ook Sevilla achter hem aan. Welk kaliber clubs nu voor hem aanklopt, is afwachten. Het terugverdienen van het aankoopbedrag van acht miljoen is een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Geschatte transfersom: 6 miljoen

Anton Gaaei - aankoopbedrag 4,5 miljoen
Ook in het geval van Anton Gaaei zagen de Diamantenaugen van Sven Mislintat niet helemaal scherp. Hoewel de Deen de laatste weken beterschap toont, lijkt het onvoldoende om zijn toekomst bij Ajax veilig te stellen. In het dolende Amsterdamse elftal is er simpelweg geen tijd om de leercurve van Gaaei, die pas sinds enkele jaren rechtsback is, gade te slaan. Mogelijk zien andere clubs hem wel als een interessant project. Door zijn betere prestaties en fraaie goal tegen Go Ahead moet hij nog enkele miljoenen kunnen opleveren, terwijl 4,5 miljoen gekost zou hebben.

Geschatte transfersom: 3 miljoen

Benjamin Tahirovic - aankoopbedrag 7,5 miljoen
Mede door een overvloed aan middenvelders en het mislopen van Champions League-inkomsten is de kans klein dat Benjamin Tahirovic volgend seizoen nog bij Ajax speelt. De Bosniër, volgens Mislintat één van de grootste talenten ter wereld als verdedigende middenvelder, heeft onmiskenbaar potentie, maar is nog zoekende. Hij kwam voor 7,5 miljoen euro binnen en lijkt een vergelijkbaar bedrag op te moeten brengen.

Geschatte transfersom: 7,5 miljoen

Carlos Forbs - aankoopbedrag 14 miljoen
Met indrukwekkende statistieken bij de beloften van Manchester City speelde Carlos Forbs zich in de kijker van Ajax. De Amsterdammers betaalden liefst veertien miljoen euro. De Portugese jeugdinternational beschikt over snelheid en diepgang, maar technisch moet er nog het nodige aan hem geschaafd worden. Zijn rol bij Ajax lijkt reeds uitgespeeld en dat is enkele Premier League-clubs, onder wie Burnley, niet ontgaan, schreven Voetbal International en Fabrizio Romano. Zij zien nog wel potentie in Forbs, die bovendien aantrekkelijk is vanwege zijn homegrown-status in Engeland.

Geschatte transfersom: 12 miljoen

Chuba Akpom - aankoopbedrag: 12,3 miljoen
Chuba Akpom heeft zijn waarde inmiddels bewezen voor Ajax. Als supersub hielp hij de ploeg van John van ’t Schip meermaals door moeilijke momenten. De teller staat op negen goals na twintig duels, waarvan het merendeel als invaller. Toch is de Engelse (schaduw)spits een belangrijke kandidaat om de clubkas te spekken. Met name Nottingham Forest zat in januari achter hem aan. Die club bood 16 miljoen, met handhaving als voorwaarde. Ajax wilde volgens De Telegraaf gegarandeerd 17 miljoen. Gezien zijn impact en zijn nationaliteit lijkt een soortgelijk bedrag alsnog haalbaar.

Geschatte transfersom: 16 miljoen

Steven Bergwijn - aankoopbedrag 31,25 miljoen
Met Steven Bergwijn stevent ook de aanvoerder af op een vertrek. De 32-voudig international kon de verwachtingen nooit helemaal inlossen na zijn recordtransfer in 2022, al werd hij niet geholpen door de teruglopende kwaliteit om hem heen. Voor alle partijen lijkt een afscheid in de zomer het beste. Saudische clubs en West Ham United worden voornamelijk genoemd als potentiële bestemmingen. Om boekhoudkundig winst op hem te maken, moet Ajax zo’n 23 miljoen vangen. Het lijkt een reëel streefbedrag, nadat de vraagprijs in de winter nog dertig miljoen bedroeg.

Geschatte transfersom: 23 miljoen

Georges Mikautadze - aankoopbedrag: 16 miljoen
Ajax lijkt ook aan enkele huurspelers nog mooie bedragen over te kunnen houden. Van dat viertal staat Georges Mikautadze nog het scherpst op het netvlies. De Georgische spits keerde in januari, via de Amsterdamse achterdeur, terug naar FC Metz, waar hij wederom bewijst makkelijk het net te vinden. De Fransen beschikken over een koopoptie van vijftien miljoen inclusief bonussen, onthulde De Telegraaf. Metz wil die clausule activeren, maar moet zich wel eerst handhaven. Dat wordt gezien de huidige zeventiende plaats nog een flinke uitdaging.

Geschatte transfersom: 15 miljoen

Francisco Conceição - aankoopbedrag: 5 miljoen
Het is een wrang verhaal: Ajax zou momenteel veel over hebben voor een rechtsbuiten als Francisco Conceição. Hij mocht van Mislintat echter op huurbasis terugkeren naar FC Porto. De Portugese dribbelaar maakt onder de vleugels van zijn vader en trainer Sergio Conceição een sterke ontwikkeling door en is uitgegroeid tot een vaste waarde. Als hij nog een aantal duels in actie komt, wordt een transferclausule van tien miljoen automatisch geactiveerd. De Nederlandse recordkampioen kan zich achter de oren krabben.

Geschatte transfersom: 10 miljoen

Jorge Sánchez - aankoopbedrag: 5 miljoen
Mogelijk neemt FC Porto ook Jorge Sánchez definitief van Ajax over. De Portugese topclub moet vier miljoen euro aftikken als aan bepaalde voorwaarden in de huurovereenkomst wordt voldaan. Of het zover komt, is nog niet duidelijk. Mocht de Mexicaanse international niet in het Estádio do Dragão blijven, dan staat hij er in zijn thuisland nog altijd uitstekend op. Zo deed Cruz Azul in januari een poging. Naar verluidt zette die club ook in op een vergoeding van vier miljoen.

Geschatte transfersom: 4 miljoen

Owen Wijndal - aankoopbedrag: 10 miljoen
Owen Wijndal kwam als aanvoerder en voor een bedrag van tien miljoen euro over van AZ. De linksback slaagde er echter geen moment in om zijn stempel te drukken bij Ajax. Zijn opmerking over 'de beste linkerkant van Nederland en misschien zelfs Europa', wekte vooral hoongelach. Of hij nog toekomst heeft in de hoofdstad valt te bezien, al benadert hij op huurbasis bij Royal Antwerp FC wel de vorm van zijn Alkmaarse periode. Met een contract tot 2027 is hij nog een handvol miljoenen waard.

Geschatte transfersom: 5 miljoen

Conclusie
Mochten bovenstaande verwachtingen uitkomen, dan kan Ajax deze zomer toch nog 125 miljoen euro ophalen op de transfermarkt. Daarvan moet de club logischerwijs wel een deel afdragen, bijvoorbeeld aan zaakwaarnemers. Ook moeten er tekorten worden gedicht door het mislopen van de Champions League voor het tweede jaar op rij. De Amsterdammers zullen het overgebleven bedrag hard nodig hebben om de selectie van een impuls te voorzien.

In hoeverre de clubkas uiteindelijk gespekt wordt, zal afhangen van de ontwikkelingen. Ook zijn er nog andere spelers die verkocht kunnen worden. Zo is de toekomst van Steven Berghuis voer voor discussie, al ontkende zaakwaarnemer Guido Albers in gesprek met VoetbalPrimeur de geruchten over een overstap naar Besiktas. Een speler als Branco van den Boomen kan ook eieren voor zijn geld kiezen nu hij op de bank is beland. En met Gaston Ávila viel een andere nieuweling zwaar door de mand, maar door zijn zware blessure lijkt een transfer op voorhand een lastig verhaal te worden.