Ajax moet kijken of het Dest kan kopen

'Als het Ajax lukt om Tete én Dest te pakken, dan worden ze gek in Amsterdam'

15 april om 08:11
Laatste update: 15 april om 13:13

Josip Sutalo kan wel een goede concurrent gebruiken bij Ajax, meent Willie Overtoom in #DoneDeal, de podcast van VoetbalPrimeur. De oud-speler van AZ en Heracles denkt dat de Amsterdammers deze zomer orde op zaken kunnen stellen. Ook VP-hoofdredacteur Dennie van Laar ziet mogelijkheden op de transfermarkt en weet dat de Amsterdammers kans maken bij een oude bekende.

"Ik denk dat Sutalo concurrentie nodig heeft", stelt Overtoom, die wel een naam in gedachten heeft. "Ik vind bijvoorbeeld Mees Hilgers van FC Twente een heel goede speler, als concurrent voor Sutalo." De voormalig middenvelder heeft een duidelijke mening over de samenstelling van de Ajax-selectie. "Er is werk aan de winkel, dat is duidelijk. In de basis zou ik zeventig procent Nederlandssprekende spelers willen hebben en de spelers die écht iets extra's hebben, die moet je kopen uit het buitenland. Ik vind Sahraoui van sc Heerenveen een goede speler, al heb je ook Godts lopen die het prima doet."

Overtoom noemt ook Sergiño Dest, die dit seizoen op huurbasis voor PSV speelt, maar uit de Ajax-school komt. "Gewoon de logische namen. Waarom alles ver weg zoeken in het buitenland?", vraagt hij zich af. Van Laar sluit zich daar volmondig bij. "Als je alleen al naar de backs kijkt en ziet dat Feyenoord Gijs Smal gaat vastleggen… Al heb je hem er alleen maar als back-up bij. Daar moet je je nu niet te groot voor voelen. Zo'n jongen moet je bellen."

De VP-hoofdredacteur ziet wat dat betreft nog een transfervrij buitenkansje. "Kenny Tete, die uit zijn contract loopt bij Fulham. Ik ken de mensen rondom Tete goed, ik weet hoe gek hij op Ajax is. Die luistert honderd procent naar een aanbod van 'zijn' Ajax. Hij houdt zich nog zo makkelijk staande in de Premier League", stelt hij. "Geloof me nou, als je hem erbij haalt en het lukt je op een gekke manier om Dest ook nog te pakken, dan worden ze natuurlijk gek in Amsterdam. Je moet wel echt hopen dat Dest er niet met PSV uit gaat komen, laat dat duidelijk zijn."

Spelers als Tete en Smal worden hoe dan ook als een goed begin gezien voor Ajax. "Twee jongens die rust brengen, ook aan de bal. Als je Sosa bijvoorbeeld inruilt voor Smal, je wordt er niet slechter van op het veld en creërt onderaan de streep financiele ruimte."

Dat laatste zal een grote rol spelen, nu Ajax weer naast de Champions League grijpt. Van Laar ziet mogelijkheden. "Als je kijkt naar de financiële ruimte die Ajax nog kan creëren… veel mensen stellen dat die miljoenen van Sven Mislintat zijn weggegooid, maar dat is natuurlijk niet waar. Het is niet zo dat elke aankoop opeens nul euro waard is. De meeste van deze jongens hebben nog een goede restwaarde, kijk naar een Mikautadze en een Akpom."

"Veel aankopen zullen de boeken ingaan als miskopen. Maar deze jongens gaan alsnog geld in het laatje brengen", vervolgt Van Laar. "Het is nu zaak om spelers die je nu niet meer nodig hebt zo goed mogelijk te verkopen. Die optelsom is snel gemaakt en dan ga je uiteindelijk zo’n tachtig miljoen euro terugverdienen. Als je daarvan zestig procent mag herinvesteren, en dan ben ik schappelijk, kun je best een leuke zomer tegemoet gaan."

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van #DoneDeal met Willie Overtoom, of luister de podcast op Spotify!