De Boer over Frenkie: 'Dat zakt steeds weg, hoort niet bij de échte grote sterren'

De Boer over Frenkie: 'Dat zakt steeds weg, hoort niet bij de échte grote sterren'

16 april - 21:20 Laatste update: 21:30
77

Frenkie de Jong wordt bij Ziggo Sport vergeleken met Andrès Iniesta, Sergio Busquets en Kevin De Bruyne. De middenvelder van FC Barcelona behoort volgens Ronald de Boer nog niet tot die écht grote sterren. Danny Blind is evenwel lyrisch over de Oranje-international.

In de studio bij Ziggo Sport wordt voorafgaand aan de Champions League-topper tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain een fragment getoond van Iniesta. De Spanjaard dribbelt op geheel eigen wijze de ene na de andere PSG-speler voorbij tijdens een eerdere ontmoeting tussen de twee clubs. "Dit kan Frenkie ook, hè”, aldus Blind. "Dat hebben we bij het Nederlands elftal vaak gezien."

"In ons land proberen we met positiespel een man meer te creëren", gaat Blind verder. "Daar is Frenkie ook goed in, maar hij kan dit ook. Hij kan wegdraaien om zijn as heen, een schijnactie maken en eromheen draaien. Dan heb je ook een man meer. Dit herken ik wel bij Frenkie."

Presentator Wytse van der Goot stelt dat het niet gek is om De Jong qua potentie met Iniesta te vergelijken. "Nee, helemaal niet", aldus Blind. Ook Ronald de Boer kan zich daarin vinden, maar de oud-voetballer plaatst een kanttekening. "Hij heeft maanden gehad dat iedereen met hem wegliep. Hij werd beschreven als de belangrijkste man van Barça. Dat zakt weer een beetje terug. Hij wordt nog niet bij de écht grote sterren geschaard. Het is nog geen Kylian Mbappé, geen Kevin De Bruyne."

"De Bruyne en Iniesta spelen dieper", haakt Blind in. "Daar worden de zaken gedaan die het meest opvallen. Frenkie is het eerste station voor de verdediging." De Boer denkt dat de vergelijking met Busquets ook goed past. "Busquets is hetzelfde verhaal. Die werd ook bewierookt. In principe gaf hij niet veel assists. Hij leidde de aanval in en had vooral heel veel rust."