Feyenoord - NEC wedstrijdverslag

Feyenoord verovert veertiende KNVB Beker in turbulente finale tegen dapper NEC

21 april om 20:20
Laatste update: 21 april om 20:24

Feyenoord heeft zondagavond ten koste van NEC de KNVB Beker gewonnen. In een zeer tumultueuze finale, die ontsierd werd door een hoop vuurwerk en rook, maakte Igor Paixão het enige doelpunt. NEC, dat de bekerdroom uiteen ziet spatten, toonde zich vanaf minuut één een geduchte tegenstander voor de Rotterdammers, die lange tijd geen antwoord hadden op het strijdplan van Rogier Meijer. 

Bij Feyenoord ontbrak Mats Wieffer. Hij strompelde vlak voor aanvang met krukken De Kuip in. NEC trad met Youri Baas aan, en wilde daarmee de defensie van een extra impuls voorzien. De openingsfase was voor de Nijmegenaren. Baas kreeg al snel een grote kopkans, en Kodai Sano probeerde het van afstand. Niet lang daarna werd de wedstrijd voor de eerste keer stilgelegd. De reden: rookontwikkeling na het afsteken van vuurwerk. 

Ook na die onderbreking oogde het Feyenoord-spel stroef. De Rotterdammers mochten van geluk spreken dat het die fase zonder kleerscheuren door wist te komen, want een doelpunt van Tjaronn Chery werd afgekeurd vanwege (nipt) buitenspel. Pas na een halfuur spelen werd Feyenoord voor het eerst écht gevaarlijk. Wieffer-vervanger Zerrouki raakte de bal echter niet lekker. 

In de rust wisselde Arne Slot, die in het eerste bedrijf zo nu en dan behoorlijk bezorgd oogde, niet. De trainer heeft zijn spelers in de kleedkamer geheid fel toegesproken, want na rust was Feyenoord feller en scherper. Dat resulteerde in kansen voor Santiago Gimenez en Calvin Stengs. Nadat NEC zich via Baas weer eens meldde voor de Feyenoord-goal, werd het duel opnieuw stilgelegd. En spandoek had even daarvoor vlam gevat. 

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük dirigeerde de zichtbaar teleurgestelde spelers en staf naar binnen. Pas na ongeveer tien minuten spelen werd de wedstrijd hervat. Na een gevaarlijke knal van Timber opende Feyenoord de score. Paixão werkte binnen na een fraaie assist van Santiago Gimenez. In de fase daarna leken de Rotterdammers de wedstrijd naar zich toe trekken, maar een rode kaart (twee keer geel) van Yankuba Minteh, net nadat de 2-0 van Lutsharel Geertruida werd afgekeurd en Ayase Ueda een mega-kans miste, gooide roet in het eten. 

NEC wist er nog een bloedstollend slotoffensief uit te persen. Sylla Sow kreeg een gigantische kans, evenals Chery. Ook Philippe Sandler werd nog gevaarlijk met een schot van afstand. Timon Wellenreuther hield Feyenoord uiteindelijk op de been, en bezorgde de Rotterdammers daarmee de veertiende bekerwinst uit de clubhistorie. NEC, dat zich echt kranig weerde in De Kuip, verliest de vijfde finale in de geschiedenis.