Derksen kraakt uitspraken Seedorf: 'Je ziet niets van racisme'

Derksen kraakt uitlatingen Seedorf over racisme: 'Omdat je niks gepresteerd hebt'

23 april om 07:00
Laatste update: 23 april om 09:05

Johan Derksen heeft zich geërgerd aan de uitspraken van Clarence Seedorf, zo laat hij weten bij Vandaag Inside. Seedorf liet zich na het duel tussen de BIF All Stars en de Ajax Legends, dat in het teken stond van 'verbinding in het voetbal', ontvallen dat hij het betreurt dat het in deze tijd nog nodig is om zaken als racisme aan te moeten kaarten.

"Seedorf, die dan melodramatisch zegt: dat dit nog nodig is… Die vindt dus dat er racisme is binnen het voetbal", vangt Derksen aan. "Van de tribunes zal ik het niet ontkennen, daar worden de meest vreselijke dingen geroepen. Maar onderling valt het mij altijd op dat in Nederland, maar ook in Engeland, waar héél veel zwarte spelers lopen, de spelers onderling heel prettig met elkaar omgaan."

"Ook elkaar feliciteren, blij zijn met z'n allen. Je ziet niets van racisme", vervolgt Derksen, die beaamt dat er weinig zwarte coaches zijn. "Dat klopt. Hij heeft bij vier verschillende clubs zijn kans gehad en hij is overal binnen de kortst mogelijke tijd ontslagen. Niet omdat hij zwart was, maar omdat de resultaten niet goed waren. En voor zijn makkers Gullit en Davids geldt eigenlijk hetzelfde. Die hebben als coach ook nergens gepresteerd."

Derksen kan zich niet vinden in de kreet 'dat dit nog nodig is…'. "Hij bedoelt: ik ben de grote Seedorf en ik heb geen werk als coach. Nee, omdat je vier keer gefaald hebt." René van der Gijp vraagt zich af of het niet simpelweg zo is dat er nog één generatie overheen moet gaan. "Ruud (Gullit, red.) vertelde mij altijd dat hij en Frank (Rijkaard, red.) altijd de enige zwarte jongens waren op school, maar dat is nog niet zo heel lang geleden. Als je nu kijkt naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, dan zijn het alleen nog maar zwarte jongens. Ook bij Real Madrid spelen er zeven."

"Uit de eerdere generaties hebben Gullit, Seedorf en Davids toch ook een kans gehad? Rijkaard, die is zelf gestopt. Henk ten Cate heeft het goed gedaan, Michael Reiziger loopt bij Oranje", voegt Derksen nog toe.