'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'

'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'

24 april - 07:35
75

Ajax gaat na dit seizoen de bezem door de selectie halen. Volgens Voetbal International wacht onder meer in de voorhoede een leegloop, waarbij de Amsterdammers de financiële schade aardig lijken te beperken.

Met Brian Brobbey wil Ajax in ieder geval wél graag verder. De spits is één van de belangrijkste schakels in het elftal van coach John van 't Schip. Alleen zal het voor de crisisclub een zware klus worden om hem te behouden, zeker als hij zich laat zien op het EK. Tegelijkertijd is Brobbey gelukkig in Amsterdam. Verder liggen met Julian Rijkhoff, Mika Godts en Amourricho van Axel Dongen drie talenten langdurig vast.

Wat betreft de andere aanvallers kan Ajax de bezem erbij pakken. Onder meer Steven Bergwijn en Steven Berghuis zullen hun opties bekijken, weet VI. Bergwijn maakte er nooit een geheim van nog eens in de Premier League of een andere topcompetitie te willen spelen. West Ham United en Bayern München toonden interesse, maar ook vanuit Saudi-Arabië wordt er aan hem getrokken. Doordat hij nog drie jaar vastligt, lijkt Ajax een mooie transfersom te kunnen krijgen.

Ook voor Berghuis is het een mooi moment om een transfer te maken, aangezien hij nog maar één jaar vastligt. De 32-jarige linkspoot wilde in de Johan Cruijff Arena prijzen pakken, maar zag de club steeds verder afglijden. Volgens VI maakte hij zijn onvrede daarover zowel extern als intern nadrukkelijk kenbaar. Besiktas zou al langer op het vinkentouw zitten.

Daarnaast wil Chuba Akpom niet nog een jaar als supersub fungeren. Vanwege zijn rendement staat de 28-jarige Engelsman er goed op in andere topcompetities. Ook Carlos Forbs is gewild in Engeland. Beiden hebben een homegrown-status en zijn daardoor extra interessant voor Engelse clubs. 'Het is goed mogelijk dat Ajax na een rampseizoen gewoon nog winst maakt op het tweetal, dat voor een kleine dertig miljoen euro naar Amsterdam kwam',  weet het weekblad.

Georges Mikautadze zal in ieder geval vertrekken. FC Metz heeft een koopoptie van ruim tien miljoen euro, zal die vermoedelijk lichten en hem mogelijk daarna meteen met winst doorverkopen. Overigens klopt het volgens VI slechts ten dele dat Ajax hem volledig is vergeten, zoals de Georgiër beweerde. De Amsterdammers hebben contact met zijn zaakwaarnemer en gaan binnenkort langs in Frankrijk. Ajax zag Francisco Conceição de deur al achter zich dichttrekken. FC Porto lichtte dinsdag de optie tot koop van tien miljoen.

'Het geeft de Amsterdammers weer extra middelen om de financiële gaten door het tweemaal mislopen van de Champions League te dichten en daarnaast gerichte versterkingen voor komend seizoen aan te trekken', besluit VI samenvattend.