Het Parool vestigt hoop op Van Gaal om 'treinramp' af te wenden bij Ajax

Het Parool vestigt hoop op Van Gaal om 'treinramp' af te wenden bij Ajax

24 april - 14:28
68

Louis van Gaal wordt naar voren geschoven als mogelijke bemiddelaar in de bestuurlijke crisis bij Ajax. Het Parool denkt dat de ex-bondscoach, als adviseur van de raad van commissarissen, in staat is om voorzitter Michael van Praag en algemeen directeur Alex Kroes aan tafel te krijgen.

Van Praag wil donderdagavond tijdens de ledenvergadering toelichten waarom de rvc van Ajax afscheid wil nemen van Kroes. Die laatste geniet echter nog veel steun onder de leden. De bestuursraad riep al op om het voorgenomen ontslag van de directeur terug te draaien. Beide partijen staan zodoende lijnrecht tegenover elkaar.

'Hoewel de bestuursraad en Kroes aansturen op een gezamenlijke ontmoeting met de rvc, heeft de rvc dat tot dusverre afgehouden', schrijft Het Parool woensdagmiddag. 'Van Gaal heeft een goed profiel om de partijen aan tafel te krijgen. Hij is een persoonlijke vriend van Van Praag, en in Portugal woont Van Gaal op enkele kilometers van rvc-lid Van Wijk. Ook werkte hij ‘in stilte’ al samen met Kroes.'

Van Gaal laat zijn gezicht niet vaak zien bij Ajax, maar van afstand voorziet hij de club van advies. Twee weken geleden was hij wel op De Toekomst, ook leden van de bestuursraad werden toen gezien. Net als commissaris Danny Blind zou Van Gaal beseffen dat het ontslag van Kroes de sportieve heropbouw van Ajax vertraagt. De algemeen directeur kent de voetbal- en transfermarkt op zijn duimpje, die kennis wordt nu gemist. De druk op directeur voetbal Marijn Beuker neemt bovendien toe.

Het Parool weet dat de rvc naast de bestuursraad ook de directie niet heeft gekend in de beslissing om Kroes te schorsen, terwijl Beuker een deel van de taken van Kroes moest overnemen. 'Hoe langer de patstelling duurt, hoe meer de situatie gaat lijken op een treinramp in slow motion', stelt Het Parool, dat nog maar eens benadrukt dat de bestuursraad bij machte is om de rvc naar huis te sturen. In dat geval zal de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof echter nieuwe commissarissen aanwijzen, waardoor Ajax nog verder van huis is.

'Mocht de aankomende ledenvergadering geen oplossing bieden, dan is de volgende halte richting de treinramp de aandeelhoudersvergadering van 21 mei. De rvc is van plan dan het ontslag van Kroes te effectueren, terwijl de bestuursraad daar het voortouw kan nemen tot het opblazen van de rvc. In een politieke club als Ajax worden tot die tijd echter tal van wegen bewandeld om de frontale botsing te voorkomen – variërend van diplomatiek tot confronterend', besluit de krant.