Van Polen licht afscheid als voetballer toe: 'Dat wil ik ze niet meer aandoen'

Van Polen licht afscheid als voetballer toe: 'Dat wil ik ze niet meer aandoen'

27 april - 08:50
9

Bram van Polen is bezig aan zijn laatste weken als profvoetballer. De 38-jarige aanvoerder van PEC Zwolle legt uit hoe hij tot zijn beslissing is gekomen en waar hij voornamelijk naar uitkijkt.

Voor Van Polen was woensdag de dag dat hij na achttien jaar als profvoetballer zijn afscheid officieel maakte. "Het verschilde per week, continu wikken en wegen. Er is niet één moment geweest waarop ik dacht: en nu stop ik. Iedereen bij PEC wist ergens ook wel dat het ging gebeuren, denk ik", is de verdediger openhartig in gesprek met Voetbal International.

Waarom dan toch nu? "Ik ben iemand die graag de controle houdt. Daarom ben ik blij dat ik het op mijn manier en op mijn moment bekend heb kunnen maken. Iedereen heeft er wel een mening over. Dan hoor ik: ga zo lang mogelijk door of stop pas als je op de bank terechtkomt. Dan wordt de keuze echter min of meer voor je gemaakt. Nu maak ík de keuze. Ik speel vaak en draai een stabiel seizoen. Daarom vond ik dit een mooi moment. Dat is ook gewoon een gevoel dat ik heb", aldus Van Polen.

"Ik wil mezelf ook buiten het voetballer zijn ontwikkelen", licht hij zijn keuze toe. "Daar ben ik steeds meer mee bezig. Mijn gezin moet altijd maar mee in het ritme van Bram de voetballer. Dat wil ik ze niet meer aan doen."

"De dingen buiten het veld gaven wel de doorslag", gaat Van Polen verder. "Kijk, ik doe er vaak lacherig over en drink ook een biertje of een wijntje, maar je geeft als voetballer wel veel op. Dat doe ik ook. Je moet genieten wanneer het kan, maar ik leef wel voor mijn sport. Ik wil nu meer die vrijheid voelen."