VEB gaat Kroes-kwestie aankaarten: 'Iemand die zo'n belangrijke rol heeft...'

VEB gaat Kroes-kwestie aankaarten: 'Iemand die zo'n belangrijke rol heeft...'

30 april - 17:45 Laatste update: 17:45
132

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch op de beslissing van Ajax om Alex Kroes tot 'titulair' technisch directeur van Ajax te benoemen. De bestuurder werd eerder geschorst als algemeen directeur door het vermeend handelen met voorkennis. De VEB gaat deze kwestie op 21 mei aankaarten tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA).

Volgens de VEB is er sprake van een 'ongewenste situatie' bij Ajax. Kroes is door zijn rol als titulair technisch directeur 'een gewone werknemer met beperkte bevoegdheden'. "Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn. Iemand die zo’n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn", aldus Gerben Everts, directeur van de VEB, in gesprek met Trouw. "Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid."

Wedden

Meer odds

De VEB is van plan om op de BAVA van Ajax op 21 mei deze kwestie aan te kaarten. De Amsterdamse club communiceerde afgelopen week nog dat het voorgenomen ontslag van Kroes als algemeen directeur is geschrapt van de agenda voor 21 mei. "Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de rvc over Kroes zijn gesproken", aldus Everts. "De club moet eerst zelf in de spiegel kijken: is er wel voldoende gedaan om dit ongeluk te voorkomen? Al die vraagstukken leven wat ons betreft nog."

Ook zal de VEB op 21 mei tijdens de BAVA kritisch zijn op het KPMG-rapport omtrent de vermeende belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. Er werd geconcludeerd dat de Duitser geen verkeerde dingen heeft gedaan, maar Everts heeft zijn vraagtekens bij dit rapport. "Dat onderzoek heeft nul en generlei waarde omdat men mensen als Mislintat en Pier Eringa (toen rvc-voorzitter, red.) niet eens gesproken heeft", vertelt de VEB-directeur. "Ook bleek er heel weinig vastgelegd te zijn binnen Ajax. Dan kun je niet zomaar concluderen dat er niet is gefraudeerd."