Jol: KNVB is respectloos

Jol: "KNVB is respectloos"

Gepubliceerd: dinsdag 29 juli 2008 om 11:36di 29-07-2008 om 11:36

"Geen handdruk, geen bloemetje. Er was niemand van de KNVB. Ik heb zelfs geen belletje, mailtje of brief ontvangen. En dat vind ik respectloos", zegt Jol in De Telegraaf.

Zijn werkgever schitterde door afwezigheid, maar Jol kijkt er niet meer van op. "Eigenlijk ben ik niet eens verbaasd. Dat was ik nooit. Ik wist dat er in Zeist werkelijk alles kon gebeuren. Maar teleurgesteld ben ik wel, ja."

"In 1990 ben ik op de C-lijst terechtgekomen. Ik heb op het WK voor militairen gefloten, leidde de finale van het WK voor clubteams in Brazilië, was drie duels actief op EURO 2000 inclusief de kwartfinale, kreeg als kroon op mijn werk de Champions League-finale in 2001 en floot achttien duels in de Japanse J-league. Altijd - meer dan 500 wedstrijden in het betaalde voetbal - heb ik de bond met verve vertegenwoordigd. Maar tot dusver heb ik niks vernomen uit Zeist. Het is jammer dat ze op deze manier met hun mensen omgaan."

Zaterdag werd hij door anderen wel in het zonnetje gezet. "Team Jaap Stam-Ajax was voor mij natuurlijk een prachtig afscheidsduel. En als jongens als Clarence Seedorf en andere oud-internationals zeggen dat ze het onbegrijpelijk vinden dat ik stop, doet dat me wel wat. Carlo Ancelotti zei in zijn beste Engels: 'Doodzonde, weer een topscheidsrechter weg'. Prachtig toch?"

De KNVB deed het nog niet, maar de clubs besteden wel aandacht aan het afscheid van Jol. "Uit Amsterdam kreeg ik een schaal met daarin 'Klasse, karakter en kunde. Respectvol adieu van AFC Ajax'. Sparta gaf eveneens een schaal en Kortrijk - net als Jaap Stam - een schitterend shirt. Daarnaast ontving ik stapels brieven en mails en boden diverse trainers uit het betaalde voetbal aan eens een dagje mee te lopen. Ik ben sinds kort immers coach van Blauw-Zwart in Wassenaar."

Vanwege een verschil van inzicht met de KNVB neemt Jol vervroegd afscheid. Jol legt uit: "Het vooruitzicht was dat ik het merendeel van de wedstrijden in de eerste divisie zou fluiten en daar paste ik voor. Wat me het meest stoorde, was dat in Zeist de vrijheid van meningsuiting in gevaar kwam. En ik denk niet, dat dit kan in Nederland." 

"De bond zegt openheid en transparantie na te streven. Maar daar is geen enkele sprake van. Zo werd ons door de beleidsbepalers 'geadviseerd' om niet mee te werken aan tv-programma's, die volgens hen geen toegevoegde waarde hadden. Ik ben juist van mening dat de tv-kijkers juist zo veel mogelijk moeten zien dat er een méns achter een scheidsrechter zit. Als we tegen de zin van Zeist toch te gast waren in die uitzendingen of een kritisch interview gaven, dan merkten we dat gelijk in onze aanstellingen. Ik heb een mening, verkondig die en beschadig daar niemand mee."

Bij de KNVB reageert men verrast. "Het verbaast de KNVB dat Dick Jol ontstemd lijkt te zijn over de gang van zaken van afgelopen weekend. Jol heeft ons expliciet verzocht geen aandacht aan zijn afscheid te besteden en daaraan heeft de KNVB gehoor gegeven", aldus een woordvoerder.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws