Reconstructie coke-deal Promes: 'Shit man' en 'risico van het vak'

Zo liep Promes tegen de lamp met grote coke-deals: 'Stempel met zwarte tijger'

5 mei om 07:45

De Provinciale Zeeuwse Courant heeft op basis van het vonnis van de rechtbank gereconstrueerd hoe Quincy Promes als cocaïnesmokkelaar tegen de lamp liep. De aanvaller van Spartak Moskou trad op als geldschieter van een grote partijen drugs. 

De rechtbank acht het namelijk bewezen dat Promes geïnvesteerd heeft in de cocaïnehandel over de Westerschelde. 'Volgens de officier van justitie zit hij in een groot netwerk van criminelen', valt er te lezen. Die uitspraak wordt gedaan op basis van de vondst van ruim 700 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. De douane was Promes al een tijdje op het spoor en komt erachter dat in 2020 een grote container met zakken zout is leeggehaald door 'soldaten' van Promes. Tussen de lading zat een grote partij coke verstopt. 

'Each bag 3 blocks 650 total', appte Promes samen met een familielid over die lading naar zijn handlangers. Het gaat om 650 kilo coke. 'All same stamp this black tiger', instrueert hij vervolgens. Volgens de reconstructie van PZC heeft de voetballer zo'n 200.000 euro geïnvesteerd in de container met zakken zout. 'Wat Promes niet weet, is dat het Team Criminele Inlichtingen (TCI) hem dan al in het vizier heeft. De groepschats van berichtendienst Sky-ECC kunnen worden meegelezen.'

Op verzoek van de Duitse autoriteiten worden vervolgens nog vijf containers geblokkeerd. Ook deze zijn gevuld met zakken zout. Bij het openen van een van die containers treft de Douane ruim 700 kilo coke aan. 'Shit man', appt Promes vervolgens naar zijn handlangers. Daarop krijgt hij een droog appje terug: 'Risico van het vak'. 

'Van de twee containers voor Promes, wordt er dus een onderschept', luidt de conclusie. 'Er is voldoende bewijs dat de voetballer financier is geweest van het transport over de Westerschelde.' Voor de betrokkenheid bij de cocaïnehandel wordt Promes in Nederland veroordeeld tot zes jaar cel. Op dit moment verblijft Promes in Dubai, waar hem mogelijk een uitlevering naar Nederland te wachten staat.