Excelsior wint ruim, RKC speelt nipt gelijk

Strijd om handhaving nadert kookpunt: Excelsior wint ruim, RKC speelt nipt gelijk

12 mei om 16:41
Laatste update: 12 mei om 17:11

De strijd om handhaving in de Eredivisie nadert het kookpunt, maar is nog altijd onbeslist. Excelsior komt door een 4-0 zege op het ook nog niet veilige Heracles Almelo in punten gelijk met RKC Waalwijk. De Brabanders wisten in eigen huis niet te winnen van PEC Zwolle: het werd 1-1 door een doelpunt in de absolute slotfase.

RKC Waalwijk-PEC Zwolle
Al in de eerste minuut kreeg Chris Lokesa een enorme kans om RKC op voorsprong te zetten. Doelman Mike Hauptmeijer kon redding brengen. Niet veel later kreeg ook PEC de eerste kans, maar Van den Buijs haalde de bal net op tijd van de lijn. Ondanks veel kansen aan beide kanten werd er voor rust niet gescoord in Waalwijk.

Na rust veranderde die zaak. Lennart Thy opende na ruim een uur de score na een van richting veranderd schot. Ook Etiënne Vaessen kon de treffer niet voorkomen en dus pakte PEC de voorsprong. RKC dacht even later op gelijke hoogte te komen via de ingevallen Richonell Margaret, maar de RKC’er stond buitenspel. In de slotfase kreeg David Min nog een aantal grote kansen, maar er leek niet meer te worden gescoord. Margaret bracht daar verandering in. In de absolute slotfase kwam RKC alsnog op gelijke hoogte na een vrije trap van Aaron Meijers. Daardoor eindigde het duel in 1-1.

Excelsior-Heracles Almelo
Excelsior kende een eenvoudige middag op Woudestein. In de eerste helft leken beide ploegen niet te gaan scoren, maar vlak voor rust was het Troy Parrot die zijn ploeg op voorsprong zette. Na rust gingen de Rotterdammers los. In de 66e minuut verdubbelde Parrott de score en één minuut later was het al 3-0. De pas vijf minuten ingevallen Couhaib Driouech, die bij de 2-0 nog de aangever was, schoot uit een moeilijke hoek raak. In de absolute slotfase maakte de Marokkaan er zelfs nog 4-0 van voor Excelsior. Door de ruime overwinning staan RKC en Excelsior in punten gelijk. Het doelsaldo van nummer vijftien RKC (-16) is beter dan dat van de Rotterdammers (-19), die nu zestiende staan.

RKC speelt in de allerlaatste speelronde uit bij PSV, terwijl Excelsior op bezoek gaat bij Feyenoord. Heracles Almelo heeft drie punten meer, maar wel een veel slechter doelsaldo. De ploeg uit Almelo speelt thuis tegen Fortuna Sittard. Een stunt óf doelsaldo gaat de doorslag geven voor de drie degradatiekandidaten.