VP spreekt Bochniewicz over Oranje-opponent Polen

VP spreekt Bochniewicz over Polen - Nederland: 'Dat is het beste aan Oranje'

16 juni om 07:25
Laatste update: 16 juni om 07:25

In een nieuwe driedelige EK-serie neemt VoetbalPrimeur telkens één van de groepsgenoten van het Nederlands elftal in Duitsland onder de loep. Wat kan Oranje verwachten? Waar moet bondscoach Ronald Koeman zich op instellen? In deze aflevering: Pawel Bochniewicz, verdediger van sc Heerenveen én international van Polen

Komende zondag is het zover. Dan begint Oranje aan het EK 2024. In Hamburg, een stad waar het Nederlands elftal goede herinneringen aan bewaart, is Polen de eerste tegenstander. "Ga er maar vanuit dat we niet bang zijn als we het veld opstappen", slijpt Bochniewicz de messen in gesprek met VoetbalPrimeur.

De centrale verdediger streek in 2020 neer bij Heerenveen. Een kleine vier jaar én zeer ernstig blessureleed verder staat zijn teller op 93 Eredivisie-wedstrijden en drie interlands. "Als je begint met voetballen, droom je van spelen voor je land", vertelt Bochniewicz, die op 7 oktober 2021 debuteerde voor Polen. In een desolaat Gdansk werd Finland met 5-1 verslagen. "Het was heel erg mooi, ook al was het vriendschappelijk en was er door de coronapandemie helemaal niemand in het stadion."

Lewandowski
Bochniewicz speelt die avond niet samen met Robert Lewandowski. De superspits van FC Barcelona, destijds Bayern München, laat desondanks wel een blijvende indruk achter. "Toen ik bij Polen kwam, had hij net een krankzinnig goed seizoen bij Bayern gehad (34 competitiegoals, red.). Hij is net als Zlatan in Zweden een icoon in Polen. Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik: wauw. Nu heb ik dat gevoel niet meer. Naarmate de tijd vordert begin je hem steeds meer te behandelen als iedere ander. Hij heeft ook helemaal geen sterallures. Het is gewoon een normale gast die net als iedereen domme grapjes uithaalt en stomme dingen zegt."

Jan Bednarek, Bochniewicz en Lewandowski op 17 november 2023 tijdens Polen - Tsjechië (1-1)

In de voorbereiding op het openingsduel met Polen zal Koeman aanvoerder Virgil van Dijk en co. instrueren over hoe Lewandowski onschadelijk te maken. De grote vraag is wel of de spits van Barcelona op tijd fit is. Zijn extreme kwaliteiten staan in elk geval buiten kijf, vindt ook Bochniewicz. "Hij is een hele goede speler, maar als je hem aan de bal ziet denk je niet: dit heb ik nog nooit gezien. Alleen als hij voor de goal opduikt, gaat de bal erin. Dat is het verschil tussen hem en andere spitsen. Je kan hem geen centimeter ruimte geven."

Toch is zelfs Lewandowski uiteindelijk 'slechts' één schakel bij Polen. De tegenstander van Oranje beschikt over meer wapens. Bochniewicz onthult ze. "In elke linie hebben we goede spelers. Kiwior (Arsenal), Zielinski (Napoli), Szczęsny (Juventus), Frankowski (RC Lens) en Matty Cash (Aston Villa)", somt hij op. "Het is niet alleen Lewy. Natuurlijk, Nederland heeft meer spelers van topniveau. Waarschijnlijk zal Oranje vaker de bal hebben, maar wij zijn heel sterk in de duels en zullen heel moeilijk te verslaan zijn. Zo zijn we ook als volk, dat zit opgesloten in onze identiteit."

Poolse voetbalfilosofie
Het Nederlandse voetbal is groot geworden met een eigen filosofie. Vier verdedigers, drie middenvelders, twee klassieke vleugelaanvallers en één spits. Het kenmerkt Oranje, al is het nog maar de vraag of pragmaticus Koeman in Duitsland ook daadwerkelijk met deze opstelling aan zal treden. Ook Polen heeft, weliswaar minder oud en minder bekend, een eigen voetbalfilosofie. "In Nederland heb je natuurlijk 4-3-3, met vleugelaanvallers en aanvallend spel. In Polen zijn we geswitcht naar een 5-3-2-systeem. Zo spelen we nu ook. Het heeft alleen niet zoveel geschiedenis als het Nederlandse systeem. Jullie doen het al zo lang. We hebben echt onze eigen identiteit, maar roots heeft het nog niet echt."

Bochniewicz viert feest met Probierz (helemaal rechts) na behalen van EK-ticket met Polen op 26 maart

Bondscoach Probierz
De persoon die Polen vanuit die 5-3-2-opstelling naar succes moet gaan loodsen, is Michal Probierz. De 51-jarige bondscoach volgde in september 2023 Fernando Santos op. Bochniewicz geeft hoog op van de trainer, die sinds zijn aanstelling louter goede resultaten boekt én ook EK-kwalificatie wist af te dwingen. "Hij is een heel goed persoon, ten eerste. Dat is heel belangrijk in het voetbal. Michal is eerlijk naar spelers toe, maar ook heel direct in de manier waarop er wordt getraind. Voetballers houden er niet van om aan het lijntje gehouden te worden. Qua tactiek is hij voor niemand bang", vervolgt Bochniewicz. "Hij wil een dapper team zien op het veld. We zullen voor niemand bang zijn, ook niet voor Nederland, ook niet voor Frankrijk."

Kwalificatie voor het EK hing voor Polen eind maart overigens nog aan een zijden draadje. Na een 5-1 zege op Estland moest het in de finale van de play-offs Wales zien te verslaan om dat felbegeerde EK-ticket te bemachtigen. Bochniewicz maakte tegen Estland nog deel uit van de selectie, maar werd tegen Wales buiten het elftal gelaten. "Mijn god, ik zweer het, als ik de WK-finale zou spelen zou ik nog minder nerveus zijn. Dan ben je namelijk zo gefocust op het spel, maar toen ik daar was en die wedstrijd bekeek… Je kan niks doen, je wil zó graag winnen. Het was één van de spannendste momenten van mijn leven."

De kracht van Oranje
Polen trok via strafschoppen uiteindelijk aan het langste eind. Een groot volksfeest later werd de blik ook door de Poolse spelers langzaam op Poule D gericht. Hoe denken Bochniewicz en zijn teamgenoten over het Nederlands elftal? "Hoe ik het zie is dat Nederland barst van de intelligente spelers. Ze begrijpen het spel. De drukmomenten van tegenstanders, hoe je moet bewegen, hoe je het lastig en oncomfortabel maakt voor andere teams om druk te zetten. Ze laten je altijd twijfelen."

Eén Eredivisie-club beheerst dat volgens Bochniewicz als geen ander. "Als we tegen Feyenoord spelen weet je echt nooit hoe je druk moet zetten. Je weet het wel, maar tijdens de wedstrijd staat er dan altijd weer iemand vrij. Dat is denk ik het beste aan Nederland. En natuurlijk de grote hoeveelheid kwaliteit. Jullie kunnen twintig centrale verdedigers meenemen naar het EK. Het is echt gestoord hoe snel dat is gegaan."

Bochniewicz zal uiteindelijk niet deelnemen aan het EK. De stopper van Heerenveen maakte deel uit van de voorselectie, maar overleefde de laatste schifting op 7 juni niet.

Beluister hieronder de Studio Oranje-aflevering van vrijdag 14 juni: