Kan ik nog kaarten kopen (voor Oranje) op het EK in Duitsland?
Kan ik nog kaarten kopen voor de wedstrijden van Oranje op EK?

Zo verloopt de kaartverkoop voor het EK: kun je nog naar wedstrijden van Oranje?

16 mei om 16:30
Laatste update: 16 mei om 16:31

De EK-koorts is begonnen, zo wijzen de cijfers uit. Veel Oranje-fans zullen zich afvragen of ze er tijdens de EK-wedstrijden van Nederland bij kunnen zijn. VoetbalPrimeur heeft het antwoord.

De belangstelling uit Nederland voor het EK is groot. Voor het eerst sinds 2008 vindt er weer een eindtoernooi plaats op rij-afstand en dus ontstond er eerder dit jaar al een run op de wedstrijdtickets.

Kun je nog kaarten krijgen voor Oranje op EK?

Voor de drie groepswedstrijden van Oranje waren steeds 11.000 tickets beschikbaar voor Nederlanders. Zo'n zeventig procent daarvan waren voor Oranje-ClubCardhouders, vijftien procent voor commerciële relaties, tien procent voor clubs en belangenorganisaties en vijf procent voor spelers en begeleidingsstaf. Die kaarten zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. "Ze waren in no-time uitverkocht", vertelt een KNVB-woordvoerder.

Wie geen ClubCardhouder was, kon zijn hoop nog vestigen op de UEFA-verkoop. Daarmee kon je in de neutrale vakken van het stadion belanden. Ook daar zijn de kaarten inmiddels verdeeld op basis van een loting. "In totaal zijn er per wedstrijd circa vijftienduizend kaarten verkocht aan fans met de Nederlandse nationaliteit", weet de KNVB.

Supporters van Oranje hoeven niet meer te hopen op tickets voor de poulewedstrijden. Althans, via de reguliere wegen. Ook de UEFA lanceerde begin mei een laatste verkoopronde, waarin er voor álle wedstrijden op het toernooi in Duitsland nog een paar tickets te bemachtigen vielen. Dat trok een hoop bekijks: de Europese voetbalbond sprak zelf van een wachtrij met meer dan 500.000 mensen.

Alternatieve routes voor bijwonen EK

Voor een handvol wedstrijden is op 16 mei nog kaarten te koop, in het duurdere segment. De groepswedstrijden van Oranje, tegen Frankrijk, Polen en Oostenrijk, zijn volledig uitverkocht.

Dan blijven enkel platformen als Viagogo en Marktplaats over. De KNVB raadt aankoop van deze kaartjes echter af. En niet alleen vanwege de torenhoge prijzen. "Als je je tickets via een ander kanaal dan de KNVB of UEFA hebt verkregen, loop je het risico dat de tickets geblokkeerd zijn waardoor je het stadion niet kunt betreden", klinkt het.