Parels van de KKD

Parels van de KKD: deze elf spelers zijn rijp voor een stap naar de Eredivisie

17 mei om 11:30
Laatste update: 17 mei om 11:33

De Keuken Kampioen Divisie is al jaren een competitie waar talent wordt ontdekt en wordt klaargestoomd voor een stap hogerop. Deze elf smaakmakers uit de KKD mogen hopen volgend seizoen op het hoogste niveau van Nederland actief te zijn. VoetbalPrimeur stelt ze aan je voor.

Promovendi Willem II en FC Groningen zijn niet meegenomen in de lijst, vanwege het feit dat zij volgend seizoen al verzekerd zijn van Eredivisie-voetbal. Ook spelers van de beloftenelftallen zijn niet uitgelicht in dit artikel. Andere smaakmakers in de Keuken Kampioen Divisie, zoals onder meer Matisse Didden, Sami Ouaissa, Mathis Suray en Mohamed Nassoh, hebben richting volgend seizoen al een stap naar de Eredivisie gemaakt.

Doelman
Luca Plogmann (FC Dordrecht)
Het topjaar van Plogmann is een van de redenen waarom FC Dordrecht veel indruk maakt. De 24-jarige Duitser wordt gehuurd van Go Ahead Eagles en zal na dit seizoen terugkeren naar Deventer. Op basis van clean sheets is Plogmann de een-na-beste doelman van de Keuken Kampioen Divisie (12). Daardoor is hij kanshebber om volgend seizoen aan de slag te gaan in de Eredivisie.

Verdediging
Boyd Reith (Roda JC)
De voormalig jeugdspeler van Feyenoord heeft zich via Jong Sparta, Helmond Sport en Roda JC ontwikkelt tot een uitstekende rechtsback. De 25-jarige Rotterdammer miste slechts één duel dit seizoen, alle andere wedstrijden speelde hij negentig minuten. Reith stoomt graag op aan de rechterkant en heeft een uitstekende voorzet in huis. Hij was dit seizoen goed voor één doelpunt en vijf assists.

Ruben Kluivert (FC Dordrecht)
Kluivert kwam afgelopen zomer transfervrij over van FC Utrecht en heeft zijn carrière bij FC Dordrecht nieuw leven ingeblazen. De 22-jarige centrumverdediger knokte zich na een maandenlange blessure terug in de basis en is sindsdien niet meer weg te denken uit de eerste elf. Kluivert heeft zelf aangegeven komende zomer een stap te willen maken.

Matteo Waem (ADO Den Haag)
De linksbenige Belg met Italiaanse roots maakt vooral met zijn indribbelen furore in het Haagse centrum. Waem, 1.90 meter lang, is comfortabel aan de bal en ijzersterk in zijn duels. Met 122 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, op 23-jarige leeftijd, lijkt Waem klaar te zijn voor een stap omhoog.

Middenveld
Walid Ould-Chikh (Roda JC)
Ould-Chikh (24) heeft bewezen een uitstekende spelmaker te zijn en combineert dat met geweldig rendement. Hij scoorde twaalf keer én gaf acht assists. Ould-Chikh werd deze week zelfs uitgeroepen tot beste speler van de Keuken Kampioen Divisie. De huurling van FC Volendam had niet misstaan in de Eredivisie bij 'Het Andere Oranje'. Eerder noemde hij de Eredivsie een logische vervolgstap in zijn carrière.

Dominik Janosek (NAC Breda)
Dé grote verassing dit seizoen bij NAC is de 25-jarige Tsjech Janosek. Met zijn fabuleuze trap kan hij uit het niets gevaar creëren. Janosek was dit seizoen goed voor dertien doelpunten en is daarmee de clubtopscorer. Daarnaast gaf hij ook nog eens tien assists. Onlangs werd hij opgeroepen voor het Tsjechische nationale elftal; wie weet zien we hem schitteren op het EK.

Shiloh 't Zand (FC Dordrecht) 
Deze handige middenvelder is één van de huurlingen uit het samenwerkingsverband met Feyenoord. 't Zand is deze maand pas 21 jaar oud geworden en toont enorm veel potentieel. Hij werd niet voor niets verkozen tot Talent van het Jaar in de Keuken Kampioen Divisie. Hij wist dit seizoen elf keer te scoren. Daarnaast was hij drie keer aangever. 

Aimé Omgba (NAC Breda)
NAC heeft het goed voor elkaar op het middenveld, want ook Omgba heeft zich ongetwijfeld in de kijker gespeeld van een aantal Eredivisie-clubs. Naar verluidt toonde Anderlecht al interesse in de 21-jarige middenvelder die meer dan één miljoen euro moet opleveren. Via de jeugd van Feyenoord en NEC kwam Omgba bij NAC terecht, waar hij dit seizoen zeven keer scoorde en vijf assists gaf.

Aanval
Ilias Sebaoui (FC Dordrecht)
Ilias Sebaoui (22) kan niet ontbreken in deze lijst. De huurling van Feyenoord is de absolute smaakmaker van FC Dordrecht met elf doelpunten en zes assists. Hij wekte al interesse van kersverse kampioen Willem II en van Go Ahead Eagles. Naar verluidt zal Sebaoui komend seizoen de voorbereiding afwerken bij Feyenoord, alvorens er wordt gekeken naar een eventuele (huur)transfer.  

Martijn Kaars (Helmond Sport)
Kaars (25) heeft zich via FC Volendam en Ajax bij Helmond Sport ontpopt tot een ware doelpuntenmachine. Niemand maakte sinds de start van vorig seizoen meer doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie dan Kaars: 35. Bij Helmond Sport komt de rappe aanvaller vaak vanuit het middenveld en zoekt hij de ruimte achter de linies. Dit seizoen werd hij nét geen topscorer van de KKD, hij maakte 21 goals.

Başar Önal (De Graafschap)
Deze groeibriljant van De Graafschap heeft voor het tweede seizoen op rij bewezen van grote waarde te kunnen zijn. De negentienjarige vleugelspeler was negen keer trefzeker. Daarnaast was hij zes keer aangever. Zijn uitstekende prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven; in zijn thuisland Turkije zou hij al op de radar staan van Besiktas en Galatasaray. Önal heeft naar eigen zeggen komende zomer wel oren naar een transfer.

Reservebank
Rio Hillen (De Graafschap), Antef Tsoungui (FC Dordrecht), Julius Dirksen (FC Emmen), Floris Smand (SC Cambuur) Simon Janssen (VVV-Venlo); Fedde de Jong (SC Cambuur), Giannis-Fivos Botos (Helmond Sport), Lucas Bernadou (FC Emmen), Sven Simons (FC Eindhoven), Levi Smans (VVV-Venlo); Milan Smit (SC Cambuur), Dailon Rocha Livramento (MVV Maastricht), Arjen van der Heide (Roda JC), Kacper Kostorz (FC Den Bosch), Zakaria Eddahchouri (Telstar).