De uitvalsbasis van Oranje tijdens het EK in Duitsland

Van bruisend Rio naar Duitse fabrieksstad: hier verblijft Oranje tijdens het EK

17 mei om 08:00

Het EK duurt voor Oranje hopelijk precies één maand. Om daadwerkelijk tot de finale te reiken, is een goed basiskamp van groot belang. Waar strijken bondscoach Ronald Koeman en co. bij aankomst in Duitsland neer? VoetbalPrimeur zoekt het uit. 

Oranje bivakkeerde tijdens het WK van 2014 in het Caesar Park Ipanema Hotel, langs het bruisende en gelijknamige strand in de Braziliaanse carnavalsstad. Dat legde het Nederlands elftal allesbehalve windeieren, want de finale werd op slechts een haar na misgelopen.

Waar in Duitsland verblijft Oranje tijdens het EK?

Het contrast kan precies tien jaar later nauwelijks groter zijn. De KNVB heeft gekozen voor Wolfsburg als uitvalsbasis. Een slaperige fabrieksstad waar de verleidingen een behoorlijk stuk minder groot zullen zijn. Het Ritz-Carlton Hotel zal de deuren openen voor het Nederlands elftal. Op loopafstand daarvan ligt het AOK Stadion, de thuishaven van het vrouwenelftal en het O19-elftal van de plaatselijke VfL. Daar traint Oranje zolang het EK duurt. 

De staf en selectie zal per vliegtuig naar Wolfsburg reizen, maar heen en weer naar de speelsteden kiest het voor de trein. "De UEFA wil het EK zo groen mogelijk maken", zei directeur topvoetbal Nigel de Jong daarover. Het Nederlands elftal speelt respectievelijk in Hamburg (tegen Polen), Leipzig (tegen Frankrijk) en Berlijn (tegen Oostenrijk). "Tijdens een toernooi zit je vijf weken op elkaars lip, dan is de onderlinge sfeer erg belangrijk. Een goed hotel helpt daarbij", aldus Koeman.