Kroes over functie van technisch directeur

Kroes blikt terug: 'Dat had Ajax en mij een hoop ellende bespaard'

17 mei om 07:50

Alex Kroes is blij met de functie van technisch directeur bij Ajax. De vijftigjarige bestuurder weet nog niet hoe zijn toekomst in Amsterdam eruit gaat zien als het onderzoek van Autoriteit Financiële Markten nergens toe heeft geleid.

Kroes aanvaardt naar eigen zeggen de consequenties als uit onderzoek van AFM blijkt dat er sprake is van ernstig misdrijf. Als dat niet zo is, gaat hij met de raad van commissarissen om tafel om over zijn toekomst bij Ajax te praten. "Wordt dat titulair directeur, statutair directeur, CEO? Dat ligt open", zegt hij tegen De Telegraaf. "Zelf heb ik tegen de rvc gezegd: Ik zou het fijn vinden als jullie ad-interim directeur Menno Geelen of een ander langer als CEO aanstellen dan dat mijn contract loopt."

"Dan hebben we daar geen discussie meer over, want ik heb inmiddels in de gaten dat ik op de plek van technisch directeur ook een grote bijdrage kan leveren om van Ajax weer Ajax te maken", aldus Kroes, die werkdagen van zeventien uur per dag maakt. "Soms denk ik: misschien heeft het wel zo moeten zijn. Ik vind de functie van technisch directeur net zo leuk." 

Kroes stelt prettig samen te werken met Geelen, Susan Lenderink, Marijn Beuker en Cas Biesta, de tijdelijke opvolger van Geelen. "Het is geen degradatie, maar een andere focus. Ik heb een salarisreductie, maar daar ben ik helemaal prima mee." Kroes zou, met de kennis van nu, de aandelen in Ajax nooit hebben gekocht. "Dat had Ajax en mij een hoop ellende bespaard. Ik had daarvoor ook al een heel pakket aandelen. Ook niet handig, want die bezat ik ook in mijn tijd als eigenaar van Go Ahead Eagles en directeur bij AZ. Ik denk zelfs dat ik in die tijd óók Ajax-aandelen heb gekocht. Maar daar heb ik toen niet over nagedacht, want Ajax is mijn cluppie en is dat altijd geweest. Het emotie-aandeel Ajax koop je niet om er heel grote winsten uit te halen."