Kroes is geen tegenstander van beursexit Ajax

Kroes bespreekt mogelijke beursexit Ajax: 'Dat creëert toch voorwetenschap?'

17 mei om 09:20

Alex Kroes is geen tegenstander van een beursexit van Ajax. De titulair technisch directeur van de Amsterdammers snapt het zijn als de club een onderzoek start of het wenselijk is dat de club nog langer beursgenoteerd is.

 "Wil je een beursexit, dan moet je alle voors en tegens zichtbaar hebben", vertelt Kroes in gesprek met De Telegraaf. "Wat kost het? Wat levert het op? Op dit moment zijn er belangrijkere dingen die gedaan moeten worden bij Ajax, maar ik begrijp de discussie wel."

Kroes vindt dat het lastig is voor een beursgenoteerd bedrijf om te opereren in de hectische voetbalwereld. "Qua cultuur en regels. Als je bijvoorbeeld Antony voor 100 miljoen euro verkoopt, heeft dat een enorme impact op het beursgenoteerde bedrijf Ajax", legt de bestuurder uit. Een bedrag van honderd miljoen is volgens Kroes ongeveer veertig procent van de beurswaarde van Ajax. "In één transactie, dat is gi-gan-tisch. Zo'n deal is een proces van misschien wel een maand, waarbij meerdere direct betrokkenen eerder van de transfer weten dan wie dan ook. Dat creëert toch voorwetenschap?"

"Aan de andere kant is het suffe van het aandeel Ajax dat er zo'n kleine vrije verhandelbaarheid is, dat de koers nooit gekke dingen doet", besluit Kroes, die weet dat dat onderdeel is van de dicussie omtrent zijn eigen positie. Hij werd geschorst voor vermeend handelen met voorwetenschap, maar uiteindelijk besloot de Raad van Commisarissen om Kroes tóch te behouden. Dat kwam mede door de steun van aandeelhouders en supporters.


Abonneer je nu op de dagelijkse nieuwsbrief van VoetbalPrimeur!