VP Award 2024: Hancko klaar voor de top

VP Award 2024: Feyenoord-rots in de branding Hancko klaar voor de top

19 mei om 12:00

Wie treedt in de voetsporen van Xavi Simons? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2024 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. Het zilver is voor David Hancko, rots in de branding bij Feyenoord.

David Hancko veroverde meteen na zijn komst in 2022 een basisplaats en bekroonde een ijzersterk seizoen met het kampioenschap. Voor Feyenoord zat titelprolongatie er dit jaar niet in, maar de Rotterdammers konden wel weer rekenen op de complete verdediger, die zijn mannetje staat in de duels, tomeloze inzet toont en zeer comfortabel is aan de bal.

Hancko is zonder meer uitgegroeid tot één van de beste spelers in de Eredivisie. Hij is een uiterst betrouwbare factor in het hart van de Feyenoord-defensie, maar schakelt net zo makkelijk naar een rol als linksback. Ook aanvallend drukt hij regelmatig zijn stempel. Bijzonder detail: Hancko miste dit seizoen pas 25 minuten in de Eredivisie. Alleen tegen PEC Zwolle werd hij voortijdig gewisseld.

Het zegt veel over de de linkspoot, die er altijd staat voor Feyenoord. Komende zomer lijkt hij haast onhoudbaar. Zijn zaakwaarnemer vertelde in januari al dat absolute grootmachten Paris Saint-Germain en Liverpool interesse toonden. Dat clubs van dat kaliber aan hem denken, is het belangrijkste bewijs voor zijn enorme kwaliteiten.

Hancko ontving liefst 30,6 procent van de stemmen die de VP-community uitbracht. Daarmee was de Slowaak jullie favoriet. Het levert hem zilver met een gouden randje op, want ook bij de VP-redactie scoorde hij zeer hoog. Genoeg voor de eindwinst is het echter nét niet.

Het hoogtepunt
Met de KNVB Beker pakte Feyenoord alsnog een prijs en dat zal als hoogtepunt gelden voor Hancko. Zeker nu een afscheid lonkt. Hij kan echter ook met voldoening terugkijken op de wedstrijden tegen FC Utrecht (4-2) en Fortuna Sittard (0-1). Feyenoord herrees na een 0-2 achterstand tegen de Domstedelingen. Hancko stond aan de basis van de 2-2 en schoot zijn ploeg op voorsprong. Tegen Fortuna was hij de matchwinner.

Hancko scoorde in 33 Eredivisie-duels vier keer en gaf ook nog eens twee assists, prima statistieken voor een verdediger. Onder meer tegen Ajax haalde hij in april de trekker over. Die 6-0 zege op de aartsrivaal mag ook zeker benoemd worden als hoogtepunt.

Conclusie VP
Feyenoord heeft er ontzettend veel baat bij gehad dat Hancko dit seizoen nog in De Kuip speelde. De Slowaakse international is één van de beste spelers in de competitie en is klaar voor de stap naar de top. Misschien neemt Arne Slot hem wel mee naar Anfield.