Topscorers Eredivisie-seizoen 2023/2024

Doelpuntenmachines: De Jong én Pavlidis kronen zich tot Eredivisie-topscorer

19 mei om 16:42
Laatste update: 19 mei om 16:43

Vangelis Pavlidis en Luuk de Jong hebben zich beide gekroond tot topscorer van dit Eredivisie-seizoen. Het was een nek-aan-nek-race, waarbij de spitsen van AZ en PSV elkaar uiteindelijk in evenwicht hielden. Na 34 Eredivisie-speelrondes staat de teller op 29 goals voor Pavlidis en De Jong..

Na de eerste seizoenshelft wees alles erop dat Feyenoord-aanvaller Santiago Gimenez er met de topscorerstitel vandoor zou gaan. De Mexicaan scoorde er voor de winterstop op los, maar in de tweede seizoenshelft nam zijn doelpuntenfrequentie af. Pavlidis en De Jong bleven doorgaan met goals maken en gaven elkaar geen ademruimte.

Voor de laatste speelronde stond Pavlidis op 28 goals, De Jong had er op dat moment één minder gemaakt. Toen Pavlidis in de eerste helft al tot scoren kwam tegen FC Utrecht op de laatste speeldag, leek de strijd beslist. Niets bleek echter minder waar: in de tweede helft van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk trof De Jong nog tweemaal doel, waardoor hij ook op 29 goals uitkomt.

De Jong was dit seizoen goed voor twee hattricks, thuis tegen Excelsior en op bezoek bij PEC Zwolle. Tegen de Zwollenaren scoorde hij dit seizoen vier keer en daarmee is PEC samen met AZ dit seizoen de favoriete tegenstander van de PSV'er. Pavlidis was goed voor één hattrick, thuis tegen sc Heerenveen. Tegen RKC Waalwijk maakte de Griek er over twee wedstrijden drie.

Na de een na laatste wedstrijd, tegen Go Ahead Eagles, toonde Pavlidis zich voor de camera van VoetbalPrimeur van zijn meest sportieve kant. "We hebben alle drie (De Jong, Pavlidis, Gimenez, red.) een heel goed seizoen doorgemaakt. Als iemand anders wint... Dat hoort bij voetbal. Luuk en ik verdienen deze prijs allebei, denk ik", zei hij.

Topscorerslijst Eredivisie 2023/2024 (CHECK GOED NA LAATSTE SPEELRONDE)

1. Vangelis Pavlidis (AZ) - 29
1. Luuk de Jong (PSV) - 29
3. Santiago Gimenez (Feyenoord) - 23
4. Brian Brobbey (Ajax) - 18
5. Sem Steijn (FC Twente) - 17
6. Ricky van Wolfswinkel (FC Twente) - 16
7. Lennart Thy (PEC Zwolle) - 13
8. Johan Bakayoko (PSV) - 12
8. Kaj Sierhuis (Fortuna Sittard) - 12
8. Steven Bergwijn (Ajax) - 12