Assistkoningen Eredivisie-seizoen 2023/2024

Assistkoningen Eredivisie: MVP komt uit Eindhoven, PSV op plek één en twee

19 mei om 17:15

De koning van de assists komt dit seizoen uit Eindhoven. Joey Veerman voert de lijst van aangevers aan: hij heeft teamgenoot Luuk de Jong weten te verslaan, door een assist op hem te geven.

Op 33-jarige leeftijd kende De Jong het beste seizoen uit zijn loopbaan. Naast 29 goals gaf hij 15 assists, waarmee hij MVP van de Eredivisie is. In drie competitieduels was de spits goed voor twee assists: RKC Waalwijk-uit, Feyenoord-thuis en Heerenveen-uit. Hij is echter niet de assistkoning van de Eredivisie geworden: die titel gaat naar Veerman, die zestien keer de aangever was.

Opvallend is dat Veerman De Jong voorbij is gegaan, door de PSV-captain te laten scoren tegen RKC Waalwijk. De middenvelder heeft dit seizoen ook vijf duels minder gespeeld de spits. Fortuna Sittard is de favoriete tegenstander van Veerman gebleken. De Limburgers zagen in twee wedstrijden dat de geboren Volendammer drie keer aangever was.

Calvin Stengs maakt het podium compleet. Net als Veerman miste de Feyenoord-spelmaker vijf duels wegens een blessure, toch kwam hij tot veertien assists. Op de laatste speeldag was Stengs ook één keer de aangever, tegen Excelsior.

Assistkoningen Eredivisie-seizoen 2023/2024

1. Joey Veerman (PSV) - 16
2. Luuk de Jong (PSV) - 15
3. Calvin Stengs (Feyenoord) - 14
4. Malik Tillman (PSV) - 11
5. Brian Brobbey (Ajax) - 10
5. Daan Rots (FC Twente) - 10
7. Jordan Teze (PSV) - 9
7. Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam) - 9
7. Quinten Timber (Feyenoord) - 9
7. Peer Koopmeiners (Almere City) - 9
7. Johan Bakayoko (PSV) - 9