Europese ticketverdeling Eredivisie

Europese ticketverdeling: bekerwinst Feyenoord helpt AZ, Ajax en Go Ahead

19 mei om 16:46

Het Eredivisie-seizoen is achter de rug, wat betekent dat de balans richting het volgende Europese seizoen opgemaakt kan worden. Wie gaan de Champions League in en welke clubs strijden om de plekken in de andere Europese competities? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

In totaal mag de Eredivisie zes tickets verdelen: twee voor de groepsfase van de Champions League, één voor de voorrondes van de Champions League, één voor de groepsfase van de Europa League, één keer voorronde Europa League en één voor de voorronde van de Conference League.

Groepsfase Champions League

Voor de laatste speelronde van de Eredivisie was al duidelijk welke Nederlandse clubs zeker zijn van de groepsfase van de Champions League. PSV kroonde zich tot landskampioen, terwijl Feyenoord al geruime tijd 'vaststond' op plek twee. De Eindhovenaren en de Stadionclub vertegenwoordigen Nederland vanaf september in de grootste Europese competitie.

Derde voorronde Champions League

Het was tot de laatste speeldag spannend welke club op plek drie zou eindigen. FC Twente had deze cruciale plaats lange tijd stevig in handen, maar zag AZ in het slot van de competitie naderen. FC Twente is uiteindelijk de gelukkige. Door de zege van Twente op PEC kunnen de Tukkers juichen. Als Twente de derde voorronde overleeft, wacht nog één knock-outronde alvorens de groepsfase een feit is.

Groepsfase Europa League

Het ticket voor de groepsfase van de Europa League gaat in Nederland naar de winnaar van de KNVB Beker. Feyenoord legde in april ten koste van NEC beslag op de beker. Omdat de Rotterdammers al de Champions League ingaan, schuift het ticket door naar de nummer vier van de Eredivisie. Dat is dus AZ.

Tweede voorronde Europa League

De bekerwinst van Feyenoord is eveneens goed nieuws voor de nummer vijf van de Eredivisie, Ajax. De Amsterdammers krijgen het Europese ticket die in principe voor de vierde plaats bestemd is. Het betekent dat Ajax niet de Conference League ingaat, maar zich mag melden in de tweede voorronde van de Europa League. Ajax moet dus drie voorrondes overleven om de groepsfase te bereiken.

Tweede voorronde Conference League

Door de verschuivingen strijden niet de nummers vijf tot en met acht, maar de nummers zes tot en met negen om het laatste Europese ticket. Daar plukt nummer negen Go Ahead Eagles de vruchten van. NEC, FC Utrecht, Sparta Rotterdam en Go Ahead maken uit wie mag deelnemen aan de voorrondes van de Conference League. Paar regels over play-offwedstrijden: nummers zes en zeven ontvangen nummers acht en negen, daarna finale.

Europese ticketverdeling

1. PSV - groepsfase Champions League
2. Feyenoord - groepsfase Champions League 
3. FC Twente - derde voorronde Champions League
4. AZ - groepsfase Europa League
5. Ajax - tweede voorronde Europa League
6. NEC - play-offs tweede voorronde Conference League
7. FC Utrecht - play-offs tweede voorronde Conference League
8. Sparta Rotterdam - play-offs tweede voorronde Conference League
9. Go Ahead Eagles - play-offs tweede voorronde Conference League