Vitesse zet grote stap richting redding

Doorbraak voor Vitesse: Arnhemmers eindelijk uit Russische handen

17 mei om 14:05

Een doorbraak voor Vitesse in de strijd om te overleven. De Arnhemse club mag zijn aandelen tijdelijk overdragen aan de onafhankelijke stichting 'Vitesse voor altijd', zodat het de banden kan verbreken met de Rus Valeriy Oyf.

Het is een cruciale stap voor Vitesse als het gaat om licentiebehoud en het voortbestaan van de club. De licentiecommissie van de KNVB heeft de aandelenoverdracht goedgekeurd, zo bevestigt de bond. Dat heeft de commissie gedaan op basis van een herstructeringsplan dat Vitesse heeft ingediend en de uitspraak van de rechter, die het licht op groen zette voor de benoeming van twee onafhankelijke commissarissen in de stichting 'Vitesse voor altijd', die de aandelen gaat beheren.

Vanuit die stichting kan Vitesse de aandelen verkopen aan een nieuwe partij. De Gelderse club wordt zo verlost van Oyf en komt na veertien jaar los van Russische immenging. Niet voor niets sprak De Telegraaf al van een kettingreactie: de club kan nu ook de bankrelatie met ING herstellen én de banden met accountant BDO aanhalen. Zo kan het de jaarrekening alsnog laten aftekenen.

Algemeen directeur Edwin Reijntjes is voorzichtig positief. "Wij zijn enorm blij met het signaal vanuit Zeist. We zijn op de goede weg – ook door de constructieve houding van de Common Group -, dat is loon naar het harde werken. Tegelijkertijd moet er nog heel wat water door den Rijn stroomen. We zijn er nog niet, dat besef is er. We gaan keihard door met hetgeen wij mee bezig zijn en bekijken het van week tot week met de licentiecommissie. Voor alle Vitessenaren; er lijkt licht aan het einde van de tunnel te ontstaan en dat komt ook door jullie onvoorwaardelijke steun! Voor Geel-Zwart."

De beslissing over de licentie is nu uitgesteld tot eind volgende week. Tot die tijd kan Vitesse orde op zaken stellen. Naast licentiebehoud moet Vitesse ook zijn schulden terugdringen om een faillissement af te wenden. In totaal bedragen die 19 miljoen euro, waarvan ruim veertien miljoen aan Coley Parry. De teller van de crowdfunding-actie staat op meer dan anderhalf miljoen euro.