FIFA onderzoekt of Israël geschorst moet worden

FIFA belegt spoedvergadering om te besluiten over schorsing Israël

17 mei om 16:26

FIFA weigert Israël meteen uit te sluiten van het internationale voetbal, maar gaat zich wel over de kwestie buigen. Dat maakt de wereldvoetbalbond bekend, na een oproep van Palestina om een stemming daarover te organiseren.

Tijdens de bekendmaking van de organisator van het WK vrouwenvoetbal in 2027, waar Nederland naast greep, deed Palestina een oproep om Israël uit te sluiten van alle voetbalcompetities. Palestina wilde daar direct over stemmen, maar dat ging de FIFA wat ver. Wel kondigt de bond een spoedvergadering aan om alsnog te beslissen over het lot van de Israëlische clubs en het nationale team.

Israël ligt onder vuur vanwege zijn reactie op de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober. Het verzoek van Palestina om de Israëliërs uit te sluiten van alle internationale competities wordt gesteund door de bonden van Algerije, Irak, Jordanië, Syrië en Jemen. 

"Voetbal mag nooit worden gegijzeld door politiek", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino in een reactie. "Voetbal verenigt mensen juist. We veroordelen alle gewelddadigheden en ik wil maar één ding: vrede." Voor 20 juli zal de bond een oordeel vellen over het Palestijnse verzoek, zo stelt de Zwitser. "Nadien zullen passende beslissingen genomen worden."

Jibril Rajub van de Palestijnse voetbalbond uitte tijdens het congres in Bangkok harde kritiek op Israël, maar de Israëlische preses, Moshe Zuares, was naar eigen zeggen niet onder de indruk. "Het is een cynisch verzoek dat niets te maken heeft met de activiteiten van de Israëlische federatie."