Droomafscheid voor Reus, Leverkusen schrijft historie

Droomafscheid voor Reus, Leverkusen schrijft historie en Bayern verliest

18 mei om 17:29
Laatste update: 18 mei om 17:39

Marco Reus heeft op passende wijze afscheid genomen van de aanhang van Borussia Dortmund. De 34-jarige aanvaller scoorde in zijn allerlaatste Bundesliga-wedstrijd namens de Champions League-finalist. Ook Ian Maatsen en Donyell Malen deelden in de feestvreugde tegen Darmstadt: 4-0. Bayer Leverkusen schreef geschiedenis door als allereerste Bundesliga-club ooit een heel seizoen ongeslagen te blijven.

Borussia Dortmund - Darmstadt 4-0
Dortmund was voorafgaand aan de laatste speelronde in de Bundesliga al zeker van de vijfde plaats. Daardoor staat alles in het teken van de Champions League-finale én het afscheid van Reus. De Gelbe Wand pakte uit met een schitterende sfeeractie voor het clubicoon, die na twaalf seizoenen vertrekt. 

Na een halfuur zette Ian Maatsen Dortmund op het goede spoor. De Nederlandse vleugelverdediger, die is opgenomen in de voorselectie van Oranje, schoot vanaf de rand van de zestien raak. Even daarvoor had Marcel Sabitzer nog de lat geraakt. Vervolgens eiste Reus ook een sportieve hoofdrol op door een vrije trap binnen te schieten. De middag van Die Schwarzgelben kon daardoor al niet meer stuk. In de 72e minuut maakte Julian Brandt er ook nog 3-0 van.

Vervolgens kreeg Reus zijn publiekswissel, terwijl teamgenoten een erehaag voor hem vormden. Het slotakkoord kwam op naam van invaller Donyell Malen. Dortmund kan zich nu opmaken voor de Champions League-finale tegen Real Madrid op zaterdag 1 juni.

Bayer Leverkusen - FC Augsburg 2-1
Ook Bayer Leverkusen kende een uitstekend competitieslot. De kersverse kampioen van Duitsland won met 2-1 van FC Augsburg en bleef zodoende het hele seizoen ongeslagen. Victor Boniface en Robert Andrich zorgden binnen het halfuur voor de 2-0 voorsprong. Na een uur deed Mert Komur iets terug, maar Die Werkself - met Frimpong aan de aftrap - stelde de zege veilig en schreef zodoende historie. Nooit eerder bleef een Bundesliga-club het hele seizoen ongeslagen.

 
Voor de ploeg van coach Xabi Alonso kan het toch al speciale seizoen een nog mooier slot krijgen. Woensdag wacht de Europa League-finale tegen Atalanta Bergamo en weer drie dagen later is de eindstrijd van de DFB-Pokal tegen Kaiserslautern.

Hoffenheim - Bayern München 4-2
Voor Bayern München is het seizoen als een nachtkaars uitgegaan. De ploeg van de vertrekkende Thomas Tuchel verloor met 4-2 bij Hoffenheim. Der Rekordmeister kende nog wel een bliksemstart: Alphonso Davies scoorde in de vierde minuut en twee minten later verdubbelde Mathys Tel de score. Met Matthijs de Ligt in de basis bleek de Bayern-defensie echter niet waterdicht. Maximilian Beier deed al snel iets terug.

In de tweede helft legde Andrej Kramarić Bayern op de pijnbank. De Kroaat maakte een hattrick en bepaalde de eindstand op 4-2. Daardoor moet Bayern zelfs de tweede plaats nog aan VfB Stuttgart laten. Hoffenheim, waar Wout Weghorst diep in blessuretijd inviel, mag de Conference League in.

Eintracht Frankfurt - RB Leipzig 2-2
Xavi Simons vertolkte een hoofdrol bij RB Leipzig tegen Eintracht Frankfurt. Na een overtreding van Mario Götze legde de Oranje-international aan vanaf elf meter. Hij besloot snel te schieten en mikte naast. Arbiter Felix Zwayer stond echter nog naast hem en liet de penalty overnemen. In tweede instantie was het wel raak.

Benjamin Sesko tekende vlak na rust voor de 2-0. De Sloveense spits kwam voor het zevende Bundesliga-duel op rij tot scoren. Genoeg voor de zege was het desondanks niet, want Eintracht sleepte via Hugo Ekitike en Omar Marmoush een remise uit het vuur.

Overige uitslagen
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach 4-0
Werder Bremen - VfL Bochum 4-1
VfL Wolfsburg - FSV Mainz 1-3