FC Twente wint en verzekert derde plek

FC Twente wint en verzekert derde plek, AZ geeft ruime voorsprong uit handen

19 mei om 16:30
Laatste update: 19 mei om 16:35

FC Twente wist in de spannende strijd om plek drie met 1-2 te winnen bij PEC Zwolle. De ploeg uit Enschede gaat daardoor spelen in de kwalificaties voor de Champions LEague. AZ begon ijzersterk tegen FC Utrecht, maar gaf een 3-0 voorsprong uit handen.

PEC Zwolle - FC Twente (1-2)
FC Twente moest winnen om de derde plek en het ticket dat daarbij hoort voor de voorronde van de Champions League veilig te stellen. De Tukkers moesten AZ, dat tegen FC Utrecht speelde, onder zich houden.

Vrijwel direct ligt de wedstrijd stil door een medische noodsituatie op de thuistribune. De PEC Zwolle-supporters gooien massaal bekertjes op het veld om de scheidsrechter te laten staken. Ze gebaren direct dat er hulpverleners moeten komen.

Na kort oponthoud werd. FC Twente na een halfuur spelen gevaarlijk. Smal gaf een lage voorzet op Steijn, die de paal raakte. Een paar minuten later ging Van Bergen met een flitsende dribbel op het doel af, maar een knappe reflex van Zwolle-doelman Schendelaar voorkwam een doelpunt. Zo gingen beide ploegen zonder goals de rust in.

Na de thee kreeg PEC via Lennart The een grote kans. De inglijdende spits kreeg net niet zijn voet tegen de bal, die uiteindelijk voorlangs ging. In minuut 59 was het dan raak voor FC Twente. Na een een-tweetje met Steijn schiet Rots de bevrijdende 0-1 binnen. Maar drie minuten later werd het alweer gelijk. Een vrije trap zeilde over iedereen heen en Mac Nulty kon bij de tweede paal binnenkoppen.

Tien minuten voor tijd kreeg FC Twente een strafschop. Ricky van Wolfswinkel ging achter de bal staan, bleef kalm en zette Twente op voorsprong. Het Champions League-ticket kwam zo weer in handen van De club uit Enschede. De club kan zich op gaan maken voor de kwalificatie van het miljoenenbal. Bram van Polen speelde zijn laatste wedstrijd voor PEC en ging in de slotfase onder luid applaus en met een erehaag van het veld.

AZ - FC Utrecht (3-3)
AZ was afhankelijk van de uitslag bij FC Twente en moest zelf winnen om de derde plek van De Tukkers over te nemen. De Alkmaarders begonnen ijzersterk aan de wedstrijd. Na een kwartier spelen scoorde Mees de Wit de openingstreffer. Een minuut later wist Van Bommel met een lob de score te verdubbelen.

Angelis Pavlidis had naast de strijd om plek drie, ook nog de strijd om de topscorers titel met Luuk de Jong. De Griekse spits zette AZ op 3-0 in de 37ste minuut. De ploeg van Maarten Martens ging zo erg comfortabel de kleedkamer in.

Tien minuten na rust deed FC Utrecht wat terug. Een slippertje achterin bij AZ werd genadeloos afgestraft door Boussaid. Na een uur spelen pakte Dani de Wit, die zijn laatste wedstrijd voor de Alkmaarders speelde, een rode kaart.

Dit zorgde voor problemen bij AZ. Lammers kopte in de 71ste minuut raak en bracht de spanning volledig terug door de 3-2 te scoren. Elf minuten later ging het helemaal mis voor AZ. Jensen maakte de 3-3. Plek drie glipte zo volledig uit de handen van de Alkmaarders. Door het doelpunt van Pavlidis deelt de Griek de topscorers titel met Luuk de Jong, die twee keer trefzeker was namens PSV.