Zeearend Hertog verdwijnt bij Vitesse

Zeearend Hertog verdwijnt na 18 jaar bij Vitesse: 'Het werd er steeds killer'

20 mei om 10:10

Zeeraend Hertog heeft voor de laatste keer zijn vleugels uitgeslagen in het GelreDome. De traditie houdt op te bestaan, vertelt valkenier Gerard van den Brink aan De Gelderlander

Het is een bekend gezicht. Voorafgaand aan thuiswedstrijden van Vitesse vliegt zeearend Hertog langs de tribunes. "Het was een idee van toenmalig technisch directeur Marc van Hintum", aldus Van den Brink, die de vluchten al zeventien jaar lang in goede banen leidt. "Hij had zo’n vogel gezien bij de Portugese club Benfica. Of ik dat ook kon doen? Ja, dat kan ik. Maar het is wel spannend. Iedere keer dat we gaan, ben ik vreselijk zenuwachtig. Och, ik ben zó nerveus. Ik weet zeker dat ik het spannender vind dan de meeste spelers."

Vitesse sloot het gitzwarte seizoen zondag af met een 2-2 gelijkspel tegen Ajax. Of de Arnhemmers volgend seizoen uit mogen komen in de Keuken Kampioen Divisie, moet vanwege de financiële situatie nog maar blijken. Hoe dan ook, Hertog zal niet meer van de partij zijn. "Ik heb de club zien veranderen, het werd er steeds killer", vertelt Van den Brink.

"Een voorbeeldje, vroeger werd je altijd ontvangen door twee lieve vrouwen, die ons meteen herkenden. Tegenwoordig staan er grote beveiligers en moet je telkens je kaartje laten zien. Alsof ik er niet al achttien jaar kom", legt de valkenier uit. "Deze week kreeg ik te horen dat er eigenlijk geen ruimte was voor Hertog. Ja, alleen een half uur van tevoren voor lege tribunes. Maar daar heb ik hem niet voor opgeleid. Het mag de laatste wedstrijd van Vitesse zijn, maar mij zullen ze er niet meer zien."