Ajax-commissaris Van Wijk geeft onthutsend beeld van Mislintat

Ajax-commissaris Van Wijk geeft onthutsend beeld van Mislintat: 'Was dominant'

21 mei om 13:21

Ajax-commissaris Leo van Wijk schetste tijdens de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de Amsterdamse club een onthutsend beeld Sven Mislintat. Van Wijk geeft toelichting op het KPMG-rapport over de mogelijke belangenverstrengeling bij transfers door de ontslagen technisch directeur.

"De essentie van de zaak is dat een technisch directeur een cruciale positie in het transferproces heeft", tekent De Telegraaf de teksten van Van Wijk op. Die daarna een vergelijking maakt met een spits. "Mislintat heeft niet gescoord en geen succesvolle transfers voor Ajax geleverd. Hij was de primaire persoon daarvoor. Hij was dominant en duldde geen tegenspraak. Hij had geen hoge pet op van scouting Ajax die hij old-skool vond."

De voormalig topman van de KLM vindt dat Mislintat erg goed was in presenteren. "Ik heb veel mensen binnen de club gesproken die vonden dat hij zijn verhaal erg goed kon overbrengen. Zo presenteerde hij zijn voorstellen aan de directie en commissarissen. Ik heb Marc Overmars (oud-directeur voetbalzaken, red.) ook meegemaakt. Hij werkte op de oude manier, kwam met voorstellen en die kon je kopen of niet. Bij Overmars konden we wel vaststellen dat er goed overleg was geweest met scouts en staf."

Mislintat maakte gebruik van de bestuurlijke chaos bij Ajax, vindt Van Wijk. "De feitelijke situatie was dat er geen mensen waren die konden beoordelen of de argumenten van Mislintat klopten. Dat het drijfzand was, vonden we pas uit toen ze gingen voetballen. Maar de hele as was verkocht en dan hoop je dat de spelers nog even moeten wennen. Daarna werd pas duidelijk dat hele plaatje niet klopte", aldus de geboren Amsterdammer.

Tot slot vindt Van Wijk niet dat andere mensen binnen Ajax verantwoordelijk gehouden kunnen worden. "Waarom had de rvc dat niet eerder gezien? Ik vind het een onredelijke vraag. Anderen dan Mislintat – en dan bedoel ik de financieel directeur en de commissarissen – verantwoordelijk houden, is onterecht en zinloos."