Dit is Feyenoord- en Ajax-target Hutchinson

Dit is Feyenoord- en Ajax-target Hutchinson: 'Parel, die doet denken aan Antony'

22 mei om 12:15

Feyenoord en Ajax zijn in de race voor de handtekening van Omari Hutchinson, een bijzonder talent uit Engeland. De twintigjarige vleugelspeler maakte de afgelopen maanden indruk bij promovendus Ipswich Town, dat hem huurt van Chelsea. Hij legde echter zeker geen alledaagse route af. VoetbalPrimeur duikt in het profiel van Hutchinson.

Hutchinson werd in 2008, op piepjonge leeftijd, opgenomen in de jeugdopleiding van Chelsea. De Londenaren lieten hem na een aantal jaar echter gaan, waarna Charlton Athletic hem oppikte. Daar hield de aanvaller het twee jaar vol. Hij ging nog op proef bij Arsenal, Tottenham Hotspur en Brentford, maar die profclubs hapten niet toe.

Hutchinson besloot het voetbal korte tijd achter zich te laten. Hij richtte zich op zaalvoetbal, wat ongetwijfeld een positieve invloed heeft gehad op zijn technische bagage. Via Crystal Palace kwam hij uiteindelijk alsnog terecht bij Arsenal, waarvoor hij in de O12 ging spelen.

Pelé onder de indruk
Op twaalfjarige leeftijd wist Hutchinson voor het eerst de schijnwerpers op zich gericht. Hij maakte indruk op een Zuid-Londens toernooi, waarvan Pelé de ambassadeur was. De Braziliaanse legende complimenteerde hem om zijn technische kwaliteiten. Ook mocht hij zijn opwachting maken in een YouTube-video van F2Freestylers, een bekend Brits straatvoetbalduo.

Hutchinson doorliep ondertussen gestaag de jeugdelftallen bij Arsenal en in 2020 tekende hij zijn eerste profcontract. Op 9 januari 2022 maakte hij voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie van The Gunners, voor een FA Cup-duel met Nottingham Forest. Zijn debuut voor Arsenal zou Hutchinson nooit maken, want in de zomer van 2022 besloot Premier League-rivaal Chelsea hem te kopen.

Zo mocht de vleugelaanvaller alsnog dromen van een doorbraak bij de club waar hij sinds jongs af aan al fan van is. Op 5 januari 2023 was het zover: hij maakte als invaller zijn debuut in een duel met Manchester City. Mede door de concurrentie wist Hutchinson geen vaste plek te veroveren op Stamford Bridge. De meeste minuten maakte hij in het seizoen 2022/2023 voor de O21, waarvoor hij acht keer scoorde en tien assists gaf in 25 optredens.

Aan het begin van dit seizoen koos Hutchinson voor Ipswich Town in het Championship. Aan de hand van manager Kieran McKenna werd het een topseizoen voor The Tractor Boys, die promoveerden naar de Premier League. Hutchinson moest het lang doen met een rol als invaller, maar in 2024 verkreeg hij het momentum. Hij werd in februari zelfs uitgeroepen tot Championship Speler van de Maand.

Hutchinson speelde uiteindelijk 34 competitieduels voor Ipswich, waarvan twintig als basiskracht. Hij scoorde tien keer en gaf vijf assists. Desondanks lijkt Chelsea bereid om afscheid van hem te nemen. Met een contract tot medio 2025 is de dribbelaar een ideale kandidaat om nog wat geld in het laatje te brengen, zodat The Blues zelf de transfermarkt op kunnen. Door de financiële regels in Engeland mogen clubs slechts beperkt verlies maken.

De geïnteresseerde clubs
Feyenoord en Ajax tonen allebei serieuze interesse in Hutchinson, maar de Rotterdammers hebben volgens Voetbal International de iets betere papieren. Er is nog wel concurrentie uit andere landen. Bundesliga-verrassing VfB Stuttgart heeft hem op de korrel, net als de Duitse laagvlieger Borussia Mönchengladbach. Britse media schreven eerder deze maand dat ook Ipswich hem graag zou behouden.

"Wat Kieran McKenna met Omari heeft gedaan, hoe hij hem heeft ontwikkeld, is ongelooflijk. Hij is van een speler met een bijrol uitgegroeid tot een steunpilaar, tot iemand die echt impact heeft op het team", vertelde Ipswich-directeur Mark Ashton. "We zouden hem dolgraag hier houden. Hij is een exceptioneel talent, die de laatste weken nadrukkelijk op de voorgrond is getreden."

Interlandcarrière
Hutchinson is geboren in Engeland, maar van Jamaicaanse komaf. Hoewel hij voor Engeland O17 en Engeland O19 uitkwam, koos hij uiteindelijk voor een interlandcarrière bij Jamaica. Hij maakte in 2022 zijn officieuze debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Catalonië. Een klein jaar later, in maart 2023, volgde zijn officiële debuut tegen Trinidad en Tobago. Hij speelde tot dusver twee interlands.

Specifieke kwaliteiten
Hutchinson is een snelle, behendige en zeer technische dribbelaar. Hij komt het best tot zijn recht vanaf de rechterflank, maar hij kan op alle posities achter de spits uit de voeten. Zo speelde hij bij Ipswich ook een handvol wedstrijden als aanvallende middenvelder en linksbuiten.

Vorige zomer werd zijn bijzondere carrièreverloop al besproken in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur. “Het is echt een ongelooflijke parel. Hij heeft zó’n mooie techniek. Het is een linkspoot. Hij doet mij een beetje denken aan Antony, maar dan nog een stuk sneller en wendbaarder", zei hoofdredacteur Dennie van Laar.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door #DoneDeal de podcast (@donedealpodcast)