VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: centrale verdediger

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: centrale verdediger

23 mei om 12:00

Het Eredivisie-seizoen zit erop en dus is het traditiegetrouw tijd voor de samenstelling van het Elftal van het Jaar van VoetbalPrimeur. De bal ligt volledig in jullie handen: wie was de beste centrale verdediger? Dit zijn de genomineerden, op alfabetische volgorde. 

Thomas Beelen (Feyenoord)
Beelen beleefde dit jaar zijn grote doorbraak bij Feyenoord. De 22-jarige stopper kreeg het vertrouwen van Arne Slot toen Gernot Trauner geblesseerd uitviel, en greep die kans met beide armen aan. Degelijk en zelden op een foutje te betrappen. Beelen voetbalde alsof hij al jarenlang in het hart van de Feyenoord-defensie stond. De nieuwe trainer hoeft zich over deze positie geen zorgen te maken.

Olivier Boscagli (PSV)
Boscagli heeft zonder enige twijfel zijn beste PSV-seizoen achter de rug. De linkspoot was verdedigend, maar vooral opbouwend extreem belangrijk in de succesformatie van trainer Peter Bosz. De Fransman kan altijd aangespeeld worden en doet vervolgens vrijwel altijd iets goeds met de bal. Ook zijn rendement verdient benoemd te worden. Boscagli maakte drie doelpunten en gaf evenveel assists. 

Ryan Flamingo (FC Utrecht)
De ene week controleur, de andere week centrale verdediger. Flamingo heeft dit seizoen bewezen een erg moderne voetballer te zijn. De nog altijd maar 21-jarige international van Jong Oranje beschikt over alle ingrediënten om de (Nederlandse) top te halen. Hij is snel, sterk en bovenal erg comfortabel aan de bal. Het is niet voor niets dat landskampioen PSV hem op de korrel heeft. 

David Hancko (Feyenoord)
Onmisbaar voor Feyenoord. Hancko heeft de afgelopen twee jaar alle informatie die Slot hem heeft toegediend geabsorbeerd. Dat is dit seizoen, nog net iets meer dan afgelopen jaar, tot uiting gekomen. De Slowaak is ontzettend compleet, goed in de opbouw, spijkerhard waar nodig, snel, leidinggevend en ook aanvallend erg indrukwekkend. Van zijn vijf doelpunten was zijn treffer tegen FC Utrecht, waar hij voor even op een wereldspits leek, het meest indrukwekkend.

Jorrel Hato (Ajax)
Hato was nog altijd maar zeventien toen het Eredivisie-seizoen in augustus begon. Ondanks zijn jonge leeftijd was de linkspoot dit seizoen een van de (weinige) zekerheidjes bij het dolende Ajax. Hato kende absoluut mindere fases dit seizoen, maar zijn talent staat buiten kijf. Met een goed speelplan en wat meer ervaren spelers om hem heen moet de enkelvoudig Oranje-international in staat zijn om zijn potentie waar te maken. Het is voor Ajax te hopen dat de door Arsenal begeerde verdediger ook volgend jaar nog in Amsterdam actief is. 

Mees Hilgers (FC Twente)
FC Twente heeft, grotendeels dankzij het betrouwbare centrale duo Hilgers/Robin Pröpper, een topseizoen achter de rug. Waar Hilgers de voorbije jaren nog wel eens op schoonheidsfoutjes te betrappen was, heeft hij dit seizoen écht een stap gezet. Ook Hilgers is met recht een moderne verdediger te noemen. Mogelijk plukt het voormalig Feyenoord-target komende transferwindow de vruchten van zijn indrukwekkende jaar. 

Robin Pröpper (FC Twente)
Hilgers gedijde ook absoluut door de aanwezigheid van Pröpper. "Hij is echt de leider van dit Twente. In alles neemt hij de leiding", zei Ibrahim Afellay afgelopen zondag nog over de aanvoerder van de Tukkers. Pröpper is de definitie van een oerdegelijke en betrouwbare verdediger. Spectaculair is het zelden, maar zijn taken voert hij vrijwel altijd foutloos uit. Volgend seizoen mag hij het in de Champions League laten zien. 

Philippe Sandler (NEC)
Sandler heeft altijd te boek gestaan als een groot talent, maar blessureleed gooide vaak roet in het eten. Tot dit seizoen. De sierlijke stopper was dit jaar aan de bal misschien wel de beste verdediger van de Eredivisie. Mede dankzij hem reikte NEC zelfs tot de bekerfinale. Of de Nijmegenaren ook volgend seizoen nog kunnen beschikken over de 'Beckenbauer' van de Eredivisie (aldus Hans Kraay Jr., red.) is nog maar de vraag. Zowel Ajax als PSV zou interesse in hem hebben. 

Wie verdient het plekje in het Elftal van het Jaar van VP? Stem in de poll en discussieer mee in de comments!