Atalanta wint Europa League door ontketende Lookman

Atalanta dankt Lookman, is favoriet Leverkusen de baas en wint Europa League

22 mei om 22:50

Atalanta Bergamo heeft ten koste van Bayer Leverkusen de Europa League gewonnen. Een ontketende Ademola Lookman was de grote held tijdens de finale in Dublin. De aanvaller nam alle treffers voor zijn rekening: 3-0.

Met Teun Koopmeiners (Atalanta) en Jeremie Frimpong (Leverkusen) stonden er twee Nederlanders aan de aftrap. Die eerste had al snel reden tot lachen. Na twaalf minuten gaf Koopmeiners de bal mee aan Davide Zappacosta, wiens lage voorzet terecht kwam bij Lookman. De Nigeriaanse international kroop voor zijn man en schoot binnen. Het betekende een bliksemstart voor de Italianen.

De Duitse kampioen gold op voorhand als grote favoriet, mede door het ongeslagen seizoen tot dusver, maar toonde geen enkel moment zijn ware gezicht. Te vaak liet Leverkusen zich aftroeven door Atalanta. Sterker nog, na 26 minuten stond het al 0-2. Weer was Lookman de grote man. Hij omspeelde zijn tegenstander en schoot van net buiten het strafschopgebied knap raak. Via Alex Grimaldo kreeg Leverkusen nog wel een kans om iets terug te doen, maar de ploeg van Xabi Alonso wist de schade voor rust niet te repareren.

In de tweede helft kwam Victor Boniface in de ploeg bij Leverkusen, maar Die Werkself kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd en deed weinig met het balbezit. Frimpong probeerde het weliswaar met een volley, maar zijn poging ging hoog over. Atalanta had de regie in handen en kwam niet in de problemen. Het werd zelfs nog mooier voor La Dea: Lookman bleek niet te stoppen en voltooide zijn hattrick. De Nigeriaan speelde zich heerlijk vrij en knalde raak: 3-0.

Het betekende dat Leverkusen na een fenomenaal seizoen alsnog zijn ongeslagen status verliest. Liefst 51 duels op rij incasseerde het geen nederlaag. Zaterdag wacht nog wel een kans op een andere beker als de ploeg van Alonso met FC Kaiserslautern om de DFB-Pokal strijdt. Mede daardoor leek de Spaanse coach in de slotfase de witte vlag te hijsen: hij haalde Frimpong en Wirtz al naar de kant.

Voor Atalanta is het in de eerste Europese finale ooit meteen prijs. Het is loon naar werken voor trainer Gian Piero Gasperini, die in de slotfase ook Hans Hateboer nog een invalbeurt gunde. Ook de geblesseerde Marten de Roon deelde meteen na afloop in de feestvreugde.