Investeerder meldt zich bij Vitesse

Investeerder bereid in overname van Vitesse: 'Maar wel op één voorwaarde...'

23 mei om 15:27

De Gelderse investeerder Maasbert Schouten is bereid om Vitesse voor twaalf miljoen euro te kopen, maar hij heeft één belangrijke eis: de stadionhuur moet fors omlaag. Als Schouten de nieuwe eigenaar wordt van Vitesse, is hij van plan om grote veranderingen door te voeren.

"Ik denk dat er behoefte is aan rigoureuze stappen, met één leider die heel consequent gaat bewaken dat Vitesse niet boven zijn stand leeft", aldus Schouten in gesprek met Voetbal International. "Ook als dat negatieve sportieve gevolgen heeft. Ik krijg het gevoel dat er draagvlak is bij de supporters om op een bescheiden manier opnieuw te beginnen."

Schouten is geschrokken van de uitspraken van John van den Brom, die volgend seizoen voor de groep staat bij Vitesse. Rond zijn aanstelling liet hij weten dat meedoen om promotie een voorwaarde was om bij Vitesse aan de slag te gaan. "Het is natuurlijk mooi dat John van den Brom die ambitie heeft", reageert de investeerder. "Alleen vrees ik dat hij die uitspraak wel op een bepaalde verwachting heeft gebaseerd. Namelijk op een spelersbudget dat past bij een begrotingstekort van zes miljoen. In mijn plannen gaat het over andere bedragen."

Als Schouten de eigenaar wordt van Vitesse, zal hij eerst een gesprek plannen met zowel Van den Brom als Theo Janssen. "Dat zal niet het makkelijkste gesprek worden en ik vermoed dat ze mij zullen uitleggen dat ik niks van voetbal snap. Dat is ook prima, maar deze harde reset is in mijn ogen wel nodig", aldus Schouten. "De zaken veranderen als er alsnog een investeerder opduikt die wél grote tekorten zou willen aanzuiveren. Dan is mijn plan niet meer nodig. Maar als Vitesse bij mij uit komt om de licentie te redden én het stadion wil ook meewerken, dan zal de club zichzelf moeten bedruipen."

Ten slotte laat Schouten weten dat Vitesse op dit moment alle opties aan het inventariseren is. Er zijn enkele partijen geïnteresseerd om Vitesse over te nemen. "Ik ben er daar één van, maar dus wel op voorwaarde dat de stadionhuur fors omlaag gaat. Anders niet", vertelt de investeerder. Volgens hem heeft stadioneigenaar Michael van der Kuit een groot belang bij het voorkomen van een faillissement. "Wat is een stadion waard zonder club? Ik denk niet dat de vraag is óf hij gaat bewegen, maar wanneer. Ik vermoed dat hij zo lang mogelijk blijft wachten voor het geval er nog een of andere sjeik opduikt."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: