Go Ahead Eagles gaat Europa in

Go Ahead verslaat FC Utrecht in krankzinnig duel en gaat Europa in

26 mei om 20:53

Go Ahead Eagles mag zich ten koste van FC Utrecht melden in de tweede voorronde van de Conference League. De Deventer club boekte in een sensationele wedstrijd, die ontsierd werd door wangedrag op de tribunes en 120 minuten duurde, een 1-2 zege in De Galgenwaard.

Utrecht versloeg eerder deze week in de halve finales Sparta Rotterdam, Go Ahead boekte een knappe uitzege op NEC. In de finale kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Jens Toornstra en Can Bozdogan stichtten direct gevaar en gaven daarmee een duidelijk signaal af aan Go Ahead. Na ruim een kwartier ging de Utrechtse storm liggen en begonnen de bezoekers van zich af te bijten. Philippe Rommens en Bobby Adekanye kregen uitstekende mogelijkheden om Go Ahead op voorsprong te zetten.

Juist op het moment dat Go Ahead het initiatief in de wedstrijd had, kwam Utrecht aan de leiding. Aanvoerder Nick Viergever benutte een niet te missen rebound, nadat Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange tot het uiterste moest gaan om een inzet van Ryan Flamingo te keren. In de vermakelijke eerste helft hadden er nog twee goals kunnen vallen: Søren Tengstedt (Go Ahead) en Sam Lammers (Utrecht) lieten grote kansen onbenut.

Na rust had Go Ahead het betere van het spel, al leidde dat aanvankelijk nog niet tot grote kansen. Twintig minuten voor tijd startte de ploeg van Hake een slotoffensief. Via Adekanye en Victor Edvardsen had Go Ahead dé mogelijkheden om langszij te komen, maar de gelijkmaker bleef uit. Vijf minuten voor tijd moest Utrecht met tien man verder. Oscar Fraulo schoffelde Mats Deijl - onnodig - van achteren onderuit en kon inrukken.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd werd de wedstrijd ontsierd door ongeregeldheden op de tribunes. Supporters van beide clubs gooiden met vuurwerk over en weer, waarna het duel gestaakt werd. Na de onderbreking werd de blessuretijd uitgespeeld. En die blessuretijd werd knotsgek. Dertig seconden na de hervatting slingerde Adekanye de bal voor, waarna Viergever de bal in eigen doel werkte.

Dat betekende dat verlenging uitkomst moest bieden in de Domstad. De vermoeidheid bij beide ploegen was zichtbaar en het beste van het spel was ervan af. Toch bleef de slijtageslag boeien. Lammers dacht Utrecht in de tweede helft van de verlenging naar de zege te schieten, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant viel de winnende goal wél. In minuut 117 kopte Joris Kramer binnen en dus gaat Go Ahead de Conference League in.

Daarmee is de ticketverdeling voor de Eredivisie-ploegen compleet. PSV en Feyenoord melden zich in het hoofdtoernooi van de Champions League, FC Twente in de derde voorronde van de Champions League, AZ in de groepsfase van de Europa League, Ajax in de tweede voorronde van de Europa League en Go Ahead dus in de tweede voorronde van de Conference League.