Zorgen om verhoogde prijs seizoenkaarten

Grote zorgen om prijsstijging seizoenkaarten: 'Klap in het gezicht van Den Haag'

27 mei om 07:57
Laatste update: 27 mei om 09:11

Er heersen grote zorgen over de aangekondigde btw-verhoging van 12 procent op tickets voor voetbalwedstrijden. Dat blijkt uit een artikel van het Algemeen Dagblad. Clubs, supporters en sportevenementen zien dat de sport op deze manier minder toegankelijk wordt voor de 'gewone liefhebber'. 

De sportfan, en dus ook voetbalfan, krijgt vanaf 2026 te maken met een btw-tarief van 21 procent. Dat houdt in dat er een stuk meer betaald moet worden voor een wedstrijdbezoek. Als voorbeeld draagt AD de goedkoopste seizoenkaart aan bij een topclub als Feyenoord. Die kost komend seizoen 385 euro, en stijgt met de voorgenomen btw-verhoging naar 430 euro, nog los van de jaarlijkse prijsstijging van ongeveer 5 procent. 

"Dit raakt de mensen met een kleine portemonnee en die zullen eerder afhaken door de hogere kosten, zeker in tijden van al stijgende kosten. Daarmee wordt de rekening nu neergelegd bij de supporters, clubs en voetballers", vertelt een woordvoerder van de KNVB, die ziet dat de volkssport hiermee 'een klap in het gezicht' krijgt van Den Haag. 

Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland, weet niet of er wel goed genoeg is nagedacht over het effect van de maatregel. "Het mooie van voetbalstadions is juist dat daar nu veel mensen met verschillende achtergronden bij elkaar komen, een afspiegeling van alle lagen van de samenleving. Het gevaar is straks dat een volkssport als voetbal iets voor de elite wordt."