De mogelijke tegenstanders van FC Twente in de voorronde van de Champions League

Mogelijke Champions League-tegenstanders van Twente: zware opgave wacht

27 mei om 17:00

FC Twente hoopt zich in augustus voor de tweede keer in de clubhistorie te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De Tukkers stromen in de derde voorronde in en kennen hun vier potentiële opponenten: Rangers FC, Slavia Praag, Red Bull Salzburg en Lille OSC.

Twente veroverde de derde plek in de Eredivisie, die sinds dit jaar recht geeft op een voorronde Champions League-ticket. Op 22 juli hoort de formatie van Joseph Oosting wie het zal treffen in het voorportaal van het miljardenbal. De wedstrijden in de derde voorronde worden op 6/7 en 13 augustus gespeeld. Om het hoofdtoernooi te behalen, moet Twente twee voorrondes zien te overleven.

De Tukkers weten nu wie al hun potentiële opponenten zijn. Benfica leek daartoe te behoren, maar de Portugezen mogen zich via een escape-route direct melden in het hoofdtoernooi van de Champions League. Doordat Atalanta Bergamo in de Serie A vierde is geworden én de Europa League heeft gewonnen, is er één ticket voor het miljardenbal vrijgekomen. Sinds dit jaar gaat dat startbewijs naar de club in de voorrondes met het hoogste eigen coëfficiënt. Dat was Benfica.

Benfica beschikte aanvankelijk over een geplaatste status in de derde voorronde, terwijl Twente ongeplaatst is. De nummer twee van Portugal behoort nu dus niet meer tot de mogelijke tegenstanders van Twente. Dat geldt dus wel voor Rangers. Slavia, Salzburg en Lille. De laatstgenoemde club neemt de plek van Benfica in bij de geplaatste teams.

Wat is het perspectief voor Twente als het de derde voorronde overleeft?

Als Twente zijn eerste horde weet te nemen richting de groepsfase van de Champions League, wacht er een laatste tweeluik. Of de Tukkers dan een geplaatste status genieten, hangt af van wie ze hebben verslagen in de derde voorronde. Bij een overwinning op Rangers of Slavia, neemt Twente het coëfficiënt van die club over, waardoor het tot de geplaatste teams zou behoren. De club neemt het dan op tegen de winnaar van het tweeluik waarin Salzburg óf Lille betrokken is. Wint Twente in de derde voorronde juist van Salzburg of Lille, dan treft het juist de winnaar van het tweeluik waarin Rangers of Slavia betrokken is.

Als Twente in de derde voorronde of play-offs van de Champions League strandt, dan mag het zich melden in het hoofdtoernooi van de Europa League. Daardoor is de formatie van Oosting dus in ieder geval verzekerd van Europees voetbal tot en met januari. Of er nog meer in het vat zit, zal eind augustus moeten blijken.