Deze teams kan Ajax loten bij de loting voor de voorronde van de Europa League

De mogelijke tegenstanders van Ajax in de Europa League: pikante clash mogelijk

19 juni om 07:45
Laatste update: 19 juni om 07:45

Ajax gaat woensdag de koker in voor de loting van de tweede voorronde van de Europa League, nu de Amsterdammers geen gebruik kunnen maken van een escape-route. Wie kan Ajax treffen in het voorportaal van het toernooi en welke route moet het afleggen naar de groepsfase? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Als nummer vijf van de Eredivisie meldt Ajax zich eind juli in de tweede voorronde van de Europa League. Op 19 juni horen de Amsterdammers wie ze daarin zullen treffen. Ajax maakte nog even kans op een direct Europa League-ticket via een ontsnappingsroute, maar dat gaat niet gebeuren: de club hoopte het Europa League-startbewijs te kunnen overnemen van de Conference League-winnaar Olympiakos, maar de Grieken hebben dat het startbewijs voor het tweede Europese toernooi zelf nodig.

In de tweede voorronde heeft Ajax het allerhoogste clubcoëfficiënt van de deelnemende teams, waardoor het tot de geplaatste teams behoort. De formatie van Francesco Farioli ontloopt daardoor een aantal geduchte tegenstanders, met SC Braga (Portugal), Molde FK (Noorwegen), Rapid Wien (Oostenrijk), HNK Rijeka (Kroatië), Trabzonspor (Turkije) en Cercle Brugge (België).

Vier van de potentiële Ajax-tegenstanders stromen eveneens in de tweede voorronde in. Dat zijn Kilmarnock FC (Schotland), Silkeborg IF (Denemarken), Panathinaikos (Griekenland), Maccabi Petah Tikva (Israël) en FK Vojvodina (Servië). Daarnaast zijn nog eens vier mogelijke opponenten afkomstig uit de eerste voorronde van de Europa League. Als de teams met het hoogste coëfficiënt als winnaar uit de bus komen in die ronde, dan kan Ajax ook stuiten op FC Tobol (Kazachstan), Wisla Krakau (Polen), Pafos FC (Cyprus) en Paksi FC (Hongarije).


Ajax stond in 2016 voor het laatst tegenover Panathinaikos in officieel verband. Ajax won toen met 2-0 en behaalde later dat jaar de finale van de Europa League

Ajax kan uiteindelijk negen verschillende teams loten. Van alle hierboven genoemde tegenstanders heeft Ajax in het verleden alleen al eerder tegen Panathinaikos gespeeld. Daarnaast zou een treffen met Wisla Krakau pikant zijn, aangezien de harde kern van Ajax goede banden onderhoudt met Cracovia Kraków, de stadsgenoot en aartsrivaal van Wisla. Met Vojvodina zou de nummer vijf van de Eredivisie de club treffen waar oud-speler Dusan Tadic in Servië is opgeleid en doorbrak.

Wat is het perspectief voor Ajax als het de tweede voorronde overleeft?

In dat geval moet Ajax nog twee voorrondes door zien te komen, alvorens het kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Europa League afdwingt. Eén ding staat al vast: de nummer vijf van de Eredivisie zal in alle voorrondes een geplaatste status genieten. Later in de voorrondes doen ook clubs als RSC Anderlecht (België) en Besiktas (Turkije) hun intrede, net als twee verliezers uit de voorronde van de Champions League.

Op dit moment zou Ajax Anderlecht en Besiktas virtueel kunnen treffen in de laatste voorronde van de Europa League. Daarnaast zal een aantal teams dat in de tweede voorronde nog een geplaatste status geniet, later in het voorportaal van de Europa League ongeplaatst worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Trabzonspor, als het verder weet te komen. Ondanks de geplaatste status zal Ajax dus steeds zwaardere opponenten kunnen treffen, naarmate het verder komt in de voorrondes.


Toen Ajax en Besiktas in 2021 voor het laatst tegenover elkaar stonden, zag de wereld er nog heel anders uit voor de Amsterdammers

Als de Amsterdammers een tweeluik verliezen, zal de Conference League als vangnet dienen. Daarin is een duidelijke structuur zichtbaar: als Ajax in de tweede voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar de derde voorronde van de Conference League. Als Ajax in de derde voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar de laatste voorronde van de Conference League. Als Ajax in de laatste voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar het hoofdtoernooi van de Conference League.

Al met al wordt het voor Ajax zeker geen makkie om de Europa League te behalen. De net binnengekomen Farioli moet daardoor meteen zien te presteren in Amsterdam, wil hij zijn nieuwe club naar het tweede Europese toernooi leiden. Lukt dat niet, dan is Ajax veroordeeld tot de Conference League of in het ergste geval zelfs helemaal geen Europees voetbal, mocht het in het derde UEFA-toernooi ook misgaan.