Helder geen fan van Ajax-cultuur: 'Gasten lachten om klompen'

Geen fan van Ajax-cultuur: 'Ik kwam op klompen, die gasten lachen'

28 mei om 15:50

Glenn Helder is geen fan van de cultuur die heerst in de jeugdopleiding van Ajax. Dat vertelt de viervoudig international in de YouTube-show Bij Andy Thuis.

Helder blikt terug op zijn eerste dag bij de Amsterdammers. "Ik had toevallig klompen aan. Het zat lekker makkelijk. Het was helemaal niets aparts, maar schijnbaar wel voor de jeugd van Ajax, waar ik toen voor het eerst kwam. Ik kwam daar en die gasten begonnen te lachen. Die gasten hadden allemaal lammy coats en McGregor-jassen. Ze waren echt modieus. Amsterdams, lefgozertjes."

"Ik kende ze niet, kwam daar binnen en die gasten lachten me echt uit", gaat de voormalig aanvaller verder in de talkshow van Andy van der Meijde. Hij wist zijn nieuwe teamgenoten gelukkig wel snel voor zich te winnen. "Het lachen was na de eerste training afgelopen. Dat boertje uit Leiden kon wel voetballen, maar je moest het eerst afdwingen. Dat is bij Ajax, jullie denken dat dat normaal is. Ze keken op me neer. Maar je moet mensen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden."

André Ooijer ziet voordelen in de Ajax-cultuur. "Ik ben bij Ajax opgegroeid en bij PSV groot geworden. Zonder Ajax had ik dat nooit kunnen halen", stelt de voormalig verdediger. "Het zijn ook de mensen op dat moment. Daar kun je niet een hele club mee pakken. Je maakt dingen mee terwijl je opgroeit, maar dat houdt niet in dat het een kutclub is of dat ze arrogant zijn. Het is ook een kracht van die club. Behalve als je erin gaat geloven en het niet waarmaakt."

Helder is desondanks niet te spreken over de sfeer bij Ajax. "Ik maakte het mee toen ik jong was en toen ik in mijn toptijd zat. En alleen met spelers van Ajax. Het is een bepaalde houding die ze hebben. En ik was trots op Ajax, hè. Ik ging met mijn vader naar De Meer en zei: daar wil ik ook spelen. Alleen die houding... Dan heb ik het niet over supporters, maar over de houding van de mensen die het moeten uitstralen. Dat zie je nu nog, die cultuur bij Ajax met ego's."

Ook Eljero Elia kwam in de jeugd voor Ajax uit. Volgens hem hoort de Amsterdamse metaliteit bij de club. "Waarom denk je dat Co Adriaanse en Van Gaal zo streng waren? Om dat te remmen. En het lukte ze. Als je dat kunt remmen, krijg je jongens met kwaliteit en discipline. Als dat wegvalt, dan zie je slechte resultaten. Het hoort deels bij Amsterdam: we zijn de beste en de beste moet voor zichzelf opkomen."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: