Europees voetbal naar Ziggo, Woerts waarschuwt

Europees voetbal naar Ziggo, Woerts waarschuwt kijker: 'Dan ben je de pineut'

2 juni om 10:34

De Champions League, Europa League en Conference League zijn vanaf volgend seizoen exclusief te zien bij Ziggo en dat gaat grote gevolgen hebben voor de Nederlandse tv-kijkers. Daarvoor waarschuwt Chris Woerts in het Algemeen Dagblad.

Tot dusver konden mensen ook bij RTL (Champions League), Veronica (Europa League en Conference League) en ESPN (Europa League en Conference League) terecht, maar dat gaat dus veranderen. Wie straks de Europese duels van PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ, Ajax of Go Ahead Eagles wil zien en geen abonnee is van Ziggo, moet een app downloaden, zijn of haar gegevens achterlaten via de website en zo mogelijk een laptop op de tv aansluiten, zet het AD uiteen.

"Je moet als oudere een technische kleinzoon of -dochter hebben. Anders ben je de pineut. Ik vrees, zeker in het begin, voor een daling van het aantal kijkers", reageert Woerts in de krant. "Er wordt heel luchtig over gedaan door Ziggo, maar ik denk dat ze onderschatten tot welke problemen dit gaat leiden in augustus. Kijk, mensen zijn gewoontedieren, hè. Die houden niet van veranderingen. Veel Nederlanders, met name ouderen, gaan echt niet via laptop of telefoon naar voetbal kijken. Bovendien zullen velen huiverig zijn voor het verplicht registreren."

Ziggo vreest echter niet voor al te veel moeilijkheden. "Onderzoeken met testpanels wijzen uit dat het downloaden van de app en het registeren en installeren tot weinig problemen leiden. En mochten sommigen er toch moeite mee hebben, dan staan medewerkers van ons klaar voor technische ondersteuning. In het meest extreme geval zorgen we ervoor dat onze monteurs een kabel naar de televisie leggen, waardoor het voetbal ook op een oude tv te zien is. Geloof me: iedereen kan straks de wedstrijden van de Nederlandse clubs in Europa zien", zegt Ronald van der Aart namens de zender.

Het registreren is overigens geen eis van Ziggo, maar van de UEFA. De Europese bond wil kunnen zien dat kijkers zich daadwerkelijk in Nederland bevinden met het oog op de rechten.