Bizarre straf voor Nsue uit Equatoriaal-Guinea

FIFA straft Afrika Cup-topscorer voor elf jaar onrechtmatig interlands spelen

3 juni om 19:00
Laatste update: 3 juni om 19:04

Een bizar verhaal uit Afrika: Emilio Nsue, topscorer aller tijden voor Equatoriaal-Guinea, is voor zes maanden geschorst door de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft geconcludeerd dat Nsue nooit voor het land uit had mogen komen.

Nsue, speler van het Spaanse CF Intercity, komt al elf jaar onrechtmatig uit voor Equatoriaal-Guinea. De 34-jarige spits werd geboren op Mallorca en speelde 26 duels voor Spaanse jeugdelftallen. Dat deed hij voor hij in 2013 de nationaliteit van Equatoriaal-Guinea kreeg. Volgens de FIFA mag je niet zoveel jeugdwedstrijden spelen en daarna switchen van nationaliteit, en dus wordt Nsue geschorst. De speler kan de beslissing aanvechten.

Elf jaar geleden, toen Nsue de nationaliteit van Equatoriaal-Guinea kreeg, concludeerde de bond ook al dat de aanvaller niet voor het land mocht uitkomen. Destijds belandde de claim in de doofpot, maar nu wordt hij weer opgerakeld. Dat komt omdat Nsue twee keer de winnende goal wist te maken in de WK-kwalificatiecyclus. De overwinningen op Liberia en Namibië worden geschrapt.

Nsue speelde 42 interlands voor Equatoriaal-Guinea en daarin maakte hij 23 goals. Op de Afrika Cup in 2023 werd hij topscorer van het toernooi met vijf goals.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: