'Manchester City spant rechtzaak aan tegen Premier League'

'City start onverwachte en ongekende juridische actie tegen Premier League'

4 juni om 18:30
Laatste update: 4 juni om 18:35

Manchester City is 'in oorlog' met de Premier League, aldus The Times. De Engelse club gaat in beroep tegen de competitie en komende maandag start een geschil tussen de twee partijen.

Het resultaat van de rechtszaak zou de regels van het Engelse voetbal drastisch kunnen veranderen. Het zou namelijk de vermeende 115 aanklachten tegen City met betrekking tot regelgeving en financiële regels in de Premier League kunnen intrekken. De hoorzitting, die meer dan een maand zal duren, zou ook kunnen leiden tot enorme boetes voor de eigenaren van City en zelfs tot administratieve degradatie voor het team van Pep Guardiola.

City zal proberen de zogenaamde APT-wet te beëindigen en een schadevergoeding eisen van de Premier League. Die wet verhindert dat een eigenaar bodemloos geld in een club kan stoppen. De APT werd in december 2021 geïntroduceerd na de Saoedi-Arabische overname van Newcastle United. De regel is bedoeld om de Premier League competitief te houden door te voorkomen dat clubs commerciële overeenkomsten sluiten met bedrijven die banden hebben met hun eigenaren.

Als City succesvol is in hun beroep, en sommige rivaliserende clubs vrezen dat dit het geval zal zijn, zou het rijkere clubs in staat kunnen stellen hun sponsordeals te sluiten zonder een onafhankelijke beoordeling. Dit zou de hoeveelheid geld die ze kunnen inzamelen enorm vergroten, waardoor ze weer veel grotere bedragen kunnen besteden aan spelers.

De andere negentien Premier League-clubs zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de juridische actie. The Times meldt dat er tussen de tien en twaalf clubs zich hebben aangemeld. Volgens de Engelse krant is dit 'een burgeroorlog' tussen City en de rest van de clubs. De 115 vermeende inbreuken door City tussen 2009 en 2023 betreffen sponsorovereenkomsten die zijn gefinancierd door bedrijven die banden hebben met Abu Dhabi. City ontkent elk vergrijp in verband met de 115 aanklachten.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Oranje, Bayern en Feyenoord!