Koeman bevestigt eerste keeper: Verbruggen keept op het EK

Koeman is eruit en bevestigt: dit is de eerste Oranje-keeper op het EK

5 juni om 14:00
Laatste update: 5 juni om 15:20

Bart Verbruggen is de keeper van het Nederlands elftal op het EK, zo vertelt bondscoach Ronald Koeman op de persconferentie. De 21-jarige doelman krijgt de voorkeur boven Mark Flekken en Justin Bijlow.

"Het is gebruikelijk dat degene die naast mij zit, gaat spelen. En natuurlijk ook met een andere reden. We hebben de keuze gemaakt dat Bart de eerste keeper is", opent Koeman desgevraagd de persconferentie.

Het was voor Koeman al een paar weken duidelijk dat Verbruggen de eerste doelman ging worden van Oranje. "Dat komt ook door de periode tussen oktober en november. Daarin heeft Bart vier interlands gekeept. De keuze op Bart was voor mij heel duidelijk", legt de bondscoach uit. "We hebben met de drie keepers en Patrick (Lodewijks, keeperstrainer van het Nederlands elftal, red.) de beslissing duidelijk gemaakt en uitgelegd."

De andere doelmannen die mochten hopen op een basisplaats op het EK in Duitsland waren Flekken (Brentford) en Bijlow (Feyenoord). Zij zullen nu gaan fungeren als reservedoelmannen op het eindtoernooi. De uitverkiezing van Verbruggen is geen grote verrassing, want de vijfvoudig Oranje-international stond in vijf van de laatste zes interlands in de basis bij Oranje. Flekken kreeg in de andere wedstrijd de kans om zich te laten zien.

Verbruggen stond afgelopen seizoen 21 wedstrijden onder de lat bij Brighton & Hove Albion in de Premier League. Vorig seizoen beleefde de 1.93 meter lange doelman zijn doorbraak bij Anderlecht, dat hem op jonge leeftijd overnam van NAC Breda.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: